(VEČER NA OI) Benjamin Savšek: Kolajno je vzela napačna sodniška odločitev

Dobitnik zlata iz Tokia je predal krono in ostal še brez novega odličja. Tokrat je bil zrel za bronasto, a se je po kolebanju delivcev pravice moral sprijazniti z najslabšim scenarijem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse je šlo narobe že v petih vratih, ko se je čoln postavil v stojico.  
EPA

Slovenska olimpijska reprezentanca po treh dneh ostaja brez odličja v Franciji, eden glavnih adutov zanj, kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, je predal krono, ki jo je osvojil v Tokiu. V finalni vožnji na brzicah v kraju Vaires-sur-Marne, kakšne pol ure vožnje z vlakom iz prestolnice, je po veliki (sodniški) napaki zasedel šele enajsto mesto. Brez napake oziroma z manjšo, kot je nekaj časa kazalo, da bo kaznovan, bi bil na tretjem mestu, tako pa je prehitel zgolj Yvesa Bourghesa iz Senegala. Olimpionik je postal Francoz Nicolas Gestin, ob čigar vožnji so se tresle tribune, srebrno kolajno je osvojil Britanec Adam Burgess, bronasto Slovak Matej Benuš.

Odločitev brez obrazložitve

Vsi najboljši so s progo opravili brez dotikov, pri našem asu pa so sodniki presodili, da je namerno odrinil peta vrata, in so mu pribili kar 50 sekund. No, vmes se nekaj časa niso mogli odločiti in je preskočilo na dve sekundi, na kazen za dotik, toda obveljala je prva. "Mislim, da se mi je zgodila krivica," se ni sprijaznil z odločitvijo delivcev pravice 37-letni Ljubljančan. "Ni bilo prav, ampak tako je. Tako se je odločil video sodnik in jaz ne morem več nič spremeniti. Škoda, fajn bi bilo stati na tretji stopnički. Malo sem pretiraval oziroma sem mislil, da se je zgodil dotik, in sem stiskal do konca. V cilju sem še vedno upal na kolajno, ampak potem sem bil kar razočaran," je dejal Benjamin Savšek

Nič ni skrival, posledica česa je njegovo ime povsem pri dnu razpredelnice. "Napačne sodniške odločitve. Smola je bila dotik. Porinil sem čoln v sredino vrat, ampak mi je dvignilo špico v zrak in sem malo lovil ravnotežje, da sem se spravil skozi. S spodnjim delom vesla sem zadel v količek. Bil sem v stojici, rečemo mi v kajakaškem svetu. Sodniki na vratih so odločili, da je bil to dotik, video sodnik pa se je naknadno odločil, da je bilo to namerno odrivanje. Ni se zgodilo prvič, da bi s spodnjim delom vesla zadel v količek, ampak namerno odrivanje je, če spustiš veslo in si z roko odrineš količek ali pa si s tem odpreš linijo vrat. Če pa greš po sredini in odbiješ količek, to zame ni namerno odrivanje."

A niso pri Savšku prvič tako presodili, zgodilo se mu je že na svetovnem prvenstvu v Bratislavi. "Tudi tam sem se reševal, nisem pa si odprl linije vrat, da bi si skrajšal pot ali pridobil čas." Pritožili se v slovenskem taboru niso, ker se niso mogli. "V našem športu se v finalu več ne moreš. Niti trenerjev niso spustili zraven, da bi jim podali kakšno obrazložitev. Ne vem, če bomo do nje sploh prišli. Na žalost. Mogoče so malo špekulirali. Ne vem. Škoda, da sploh nismo prišli do sodnikov. Lahko govorim le o svojih občutkih." 

Morda pride še ena priložnost

Škoda, da se moramo pogovarjati o sodniških odločitvah in razpravljati o pravilih, ne pa o tem, kdo je bil hitrejši, močnejši, boljši. Najboljši. "Ja, res bi bilo fajn, da bi se lahko veselil tretjega mesta, ampak očitno bom moral to sprejeti." Savšek je bil sicer kar zadovoljen s svojimi predstavami v Franciji. Kvalifikacije je končal na 14. mestu, peti je bil v polfinalu. "Nad atmosfero, vožnjami in nad finalom niti nisem razočaran. Mogoče bi bil, če bi naredil 'petdesetko'. Mislim, da sem stopnjeval vožnje, v finalu sem res stiskal, kolikor se je dalo. Po svojih najboljših močeh," je dejal slovenski as. Hkrati je športno priznal, da so bili tudi boljši od njega: "Francoza danes premagati bi bilo nemogoče. Vsaj jaz ga verjetno ne bi mogel, ker je bil izredno hiter. Že od kvalifikacij in polfinala vse do finala. Vsa čast mu."

EPA

Tolaži ga lahko le zlata kolajna iz Tokia, da že ima nekaj, kar bi lahko dobil tudi v Franciji. "To je res. Ali pa tudi ne. Želel sem si še eno kolajno," edini slovenski predstavnik v slalomu ni skrival želja. Kljub 37 letom v športu menda še ni rekel zadnje. Ne nazadnje ima ob sebi v Parizu tri leta starejšega prijatelja, kajakaša Petra Kauzerja, ki ga kvalifikacije čakajo jutri (pa tudi kanuistko Evo Alino Hočevar). Lahko vztraja še do Los Angelesa? "Bomo videli. Mogoče. Vse se lahko zgodi. Letošnja sezona pa je zame že bolj ali manj končana. Olimpijske igre so bile najvišji cilj. Na žalost nimam več pomembnih tekem." Savšek sicer še ni zaključil nastopov v Parizu, čaka ga še disciplina kros. "Ne računam na tako visoko uvrstitev, ker ni moja primarna disciplina. Bom se v njem poskusil, a do medalje bo težko. Dosti je sreče, nekaj je tudi znanja. Manjka mi treninga, posvečal sem se kanuju," je pogovor zaključil Benjamin Savšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta