(VEČER NA OI) Petelini so zapeli in obmolknili: Sloveniji derbi skupine proti Franciji

Slovenski odbojkarji so že skoraj dobljeno tekmo po hitrem postopku odpeljali v infarktno končnico, a gredo z izjemno popotnico, skalpom olimpijskih prvakov, v četrtfinale

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tonček Štern je bil na začetku tekme neustavljiv, nato so Francozi našli recept zanj, a so mu drugi pomagali do slavja, tudi Alen Pajenk.
Reuters

Polovica olimpijskega odbojkarskega turnirja je za nami, štiri od dvanajstih reprezentanc bodo odpotovale domov, osem pa se jih bo v ponedeljek v četrtfinalu pomerilo na naslednjem situ za kolajne. Med temi je ob olimpijski premieri tudi slovenska reprezentanca, ki si je z zmagama v skupini A proti Kanadi in Srbiji, tako kot francoska, že pred zadnjim obračunom zagotovila napredovanje. Tekma z olimpijskimi prvaki je tako štela za prestiž in čim boljše izhodišče pred nadaljevanjem turnirja. Odbojkarji so jo vzeli zares, navijači pa tudi, v dvorani se je pelo, plesalo, da so tribune spet neprijetno zibale in ker je šlo v pet nizov, se je zdelo zelo nevarno, toda so zdržale slovensko slavje s 3:2 (25:20, 25:23, 25:27, 22:25, 15:11).

Že če bi stali za šankom nekje ob robu dvorane in samo poslušali tekmo, bi vedeli, kakšen je rezultat, takšna razlika je bila ob slavju vsake točke. Po dolgi tišini bi tudi vedeli, da so Slovenci z delnim izidom 6:0 rezultat v prvem nizu zasukali v vodstvo 14:9. Bilo je na začetni udarec Jana Kozamernika, žoge niso letele z nadzvočno hitrostjo, so pa bile zelo neugodne. Trompete so naznanile, kdaj so galski petelini prvič zaostajali, naši pa – na čelu s spet izjemno razpoloženim Tončkom Šternom, v uvodnem nizu je dosegel devet točk – vodstva niso več izpustili.

Gostitelji so se sicer še približal na 19:21, krila jim je dal dobljen "video challenge", ko je na semaforju že pisalo 22:17, toda so jim jih naši hitro pristrigli. Oziroma so si jih kar sami, njihov prvi zvezdnik Ervin N'Gapeth je dosegel le tri točke, še bistveno več pa je naredil napak. Da bi se rezultat zasukal, so Francozi v drugem nizu še bolj stopili na plin in povedli s 4:0 in nato kar z 12:6. Saj ne, da bi bili toliko boljši, Slovenci so naredili precej napak, za katere na olimpijskem turnirju pač ni prostora. A te niso bile usodne, do finiša so bili zraven, na 22:22 je bilo izenačeno. Klemen Čebulj je z odličnim servisom zagotovil dve točki prednosti, Štern pa jih s 17. v napadu povedel v veliko vodstvo 2:0.

Reuters

Slovenci so v tretjem nizu delovali, kot da so se iz uvodnih kaj naučili. Niso več lovili zaostanka, ampak narekovali ritem, čeprav je bilo ves čas zelo izenačeno. Klemen Čebulj se v napadu pridružil Šternu. Pri vodstvu 16:13 je nekdanji slovenski selektor Andrea Giani, od predlani pa francoski, vzel minuto odmora. Sledil je test glasilk navijačev, ki se je ustavil pri 130 decibelih, a to je očitno pognalo kri po žilam našim odbojkarjem, saj je Alen Pajenk zabil za novo točko. Toda zaključek je vseeno bil tesen, Slovenci so imeli kar dve žogi za zaključek srečanja, ki pa jih niso izkoristili. Eno je zapravil Tine Urnaut, ki pa je nato priigral novo, toda Francozi so si z obilico sreče rešili kožo, žoga se je ob začetnem udarcu Antoina Brizarda dotaknila mreže in padla tik za njo.

Reuters

Priigrali so si četrti niz, ki je šel točko za točko, vse dokler Brizard s servisom ni priigral dveh prednosti (16:14), trojni francoski blok in v njem Barthelemy Chinenyeze pa treh, štirih. V tem elementu so gostitelji blesteli, pa tudi z neverjetno požrtvovalnostjo, zanje ni bilo izgubljene točke. Za naše pa tudi ne, a nianse se bile na strani Francozov in dobljena tekma je šla v podaljšano igro. Toda gostitelji naših niso imeli na kolenih, dobili smo infarktno končnico. V petem nizu celo tekmo v malem, polno je bilo preobratov: 7:3 za Slovence, pa 9:8 za Francoze, kapetan Urnaut je še enkrat zasukal izid, toda tokrat za vselej. Galski petelini so padli za prvo mesto v skupini A in odlično popotnico za izločilne boje.

Reuters

"Super, fantastična atmosfera v dvorani. Pričakovali smo težko tekmo. Ne glede na to, koliko je bilo v nizih, kako se je zasukalo, smo zmagali. Ne pričakujem, da se bo odslej še kakšna tekma zaključila s 3:0. Francozi so na trenutke fenomenalni. Ko se to zgodi ... Nič, greš naprej. Igrali smo potrpežljivo, iskali priložnosti in zmagali," je o napetem dvoboju povedal kapetan Tine Urnaut.

"Bili smo mirni celo tekmo in zmagali. Mene osebno še podžge, če kdo žvižga proti meni, upam, da bo še naprej tako. Mogoče je bilo v podzavesti, da tekma ne odloča o četrtfinalu," je o peklenskem vzdušju v dvorani povedal Jani Kovačič. "Startali smo enako kot v prejšnjih tekmah, zelo agresivno. V tretjem nizu je malo padla energija, tega si več ne smemo dovoliti, ko bo šlo na izpadanje, ampak smo se zbrali," pa je bil prvi povzetek dvoboja najučinkovitejšega slovenskega odbojkarja Tončka Šterna. Po koncu tekme še ni bilo znano, s kom se bodo Slovenci pomerili v četrtfinalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta