Večni derbi v Stožicah: Ne čakaj na pomoč z neba

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
16.09.2023 06:00

Maribor bo v Ljubljani iskal izhod iz krize, Olimpija dobro popotnico za evropsko popotovanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prejšnji sezoni je Olimpija prav na večnem derbiju v Stožicah potrdila naslov prvaka. 
V prejšnji sezoni je Olimpija prav na večnem derbiju v Stožicah potrdila naslov prvaka. 
Robert Balen

Jasno sporočilo je trener poslal nogometašem Maribora. "Od prve do zadnje minute ne popuščajte, ne glede na rezultat ne odstopajte od našega načrta, naše igre," je vodilo Damirja Krznarja. Popuščanja res ne bo smelo biti. Vijoličaste nocoj čaka vse prej kot običajna tekma. Ob 20.15 jih bo v Stožicah na največjem slovenskem derbiju gostila Olimpija.

V slovenski ligi je sicer nabrala zgolj točko več od Maribora, vodilni Celjani ji bežijo za štiri, a za Olimpijo je uspešno poletje. S triumfom proti bolgarskemu Ludogorcu in prebojem v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov si je zagotovila evropsko jesen. V četrtek bo v francoskem Lillu začela svoje popotovanje v skupinskem delu konferenčne lige.

V tej sezoni zmaji niso tako trdni v obrambi, vratar Matevž Vidovšek se je prejetemu golu izognil le v drugem krogu ob zmagi proti novinki iz Rogaške Slatine s 5:0. So pa raznovrstni v napadu, z 18 doseženimi goli so najučinkovitejša ekipa lige, osem so jih dosegli še na osmih evropskih tekmah. Pod njene gole se je podpisalo kar enajst različnih strelcev. Kot prvi napadalni adut portugalskega trenerja Joaa Henriquesa se je izkazal njegov rojak Rui Pedro, ki je štirim zadetkom v prvi ligi dodal dva v kvalifikacijah za ligo prvakov, precej pomembnejšo vlogo kot pod patronatom Alberta Riere pa ima Mustafa Nukić. So vijoličasti pripravljeni na nevarnosti iz ljubljanskega tabora? "Olimpija ima dobro ekipo, nevarna je z vseh strani, igralci so kvalitetni," je rivala sicer pohvalil vratar Maribora Ažbe Jug. A pristavil: "Odkar sem tukaj, ponavljam, da je vse odvisno od nas. Ne glede na situacijo na lestvici ali na zadnjih tekmah je vedno odvisno od Maribora, kako bomo igrali, kako se bomo lotili tekme."

Maribor je bil poleti precej manj raznovrsten. Osem vijolic se je doslej znašlo na seznamu strelcev, najučinkovitejšega, Arnela Jakupovića, pa nocoj ne bo v kadru. Zaradi poškodbe stegenske mišice bo nekdanji član mlajših avstrijskih reprezentančnih selekcij izgubil štiri tedne nogometa. Po porazu proti Fenerbahčeju v kvalifikacijah za konferenčno ligo je Maribor vse prej kot blestel, pred reprezentančnim premorom je v državnem prvenstvu nanizal tri tekme brez zmage, za povrh je izgubil prijateljsko tekmo proti Bravu. Ni prvič, da se trener Damir Krznar sooča s krizo. Lani jeseni je serijo slabih rezultatov znal prekiniti z osmimi zaporednimi zmagami. "Situacije so pogosto podobne, nikoli pa iste. En recept ne uspe večkrat. Smo pa opazili, da smo v podobnem obdobju prišli v podoben problem, ne bom rekel ravnodušnosti, ampak bolj nezavednemu prepuščanju situaciji. S tem smo se ukvarjali zadnja dva tedna. Ne bomo se vedli kot uboge živali, ki so prišle v klavnico. Vse je v naših rokah, tako se moramo tudi postaviti. Ni lepšega, kot ko je usoda odvisna od tebe. V vsem tem moramo biti odločni in se zavedati, da pomoči z neba ni. Če pa je, jo moraš sam izzvati," svojim nogometašem sporoča 51-letni hrvaški strokovnjak.

Pari 8. kroga I. SNL - danes ob 15. uri: Aluminij - Rogaška, ob 17.30: Mura - Bravo, ob 20.15: Olimpija - Maribor; jutri ob 15. uri: Radomlje - Domžale, ob 20.15: Koper - Celje.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta