Velika čast za Mariborčana: Slavko Vinčić bo sodil finale lige prvakov

ŠR
13.05.2024 16:44

Uefa je sojenje najpomembnejše tekme v klubski sezoni zaupala slovenski ekipi: Vinčiću bosta na igrišču pomagala Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, v VAR-sobi pa bosta Nejc Kajtazović in Rade Obrenović.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz prve lige do lige prvakov. Slavko Vinčić je dočakal vrhunec kariere.
Andrej Petelinšek

Za lovoriko se bodo tolkli Španci in Nemci, a tudi Slovenci bodo imeli pomembno vlogo. Evropska nogometna zveza Uefa je razkrila, kdo bodo sodniki finalov njenih klubskih tekmovanj. Za najprestižnejšo tekmo sezone je izbrala ... Slovenca! Slavko Vinčić bo 1. junija na londonskem Wembleyju delil pravico v velikem finalu lige prvakov med madridskim Realom in dortmundsko Borussio.

Mariborčanu, ki je status mednarodnega sodnika pridobil že leta 2010, bosta na tekmi vseh tekem kot pomočnika pomagala Slovenjgradčan Tomaž Klančnik in Ljubljančan Andraž Kovačič. Isti sodniški trojki je Uefa zaupala že sojenje finala evropske lige leta 2022 med Eintrachtom in Glasgow Rangers, ki ga je po streljanju enajstmetrovk dobila ekipa iz Frankfurta. Na Wembleyju bo v vlogi četrtega sodnika Francoz Francois Letexier, slovensko pa se bo govorilo tudi v VAR-sobi. Vlogo VAR-sodnika so zaupali Nejcu Kajtazoviću, njegov pomočnik bo Rade Obrenović.

Mariborčan je pravico med drugim delil tudi na svetovnem prvenstvu v Katarju.
EPA

Vinčić bo po Damirju Skomini postal drugi slovenski sodnik v finalu lige prvakov. Koprčan je leta 2019 v Madridu pospremil zmago Liverpoola z 2:0 proti Tottenhamu. Hkrati bo 44-letnik postal drugi Mariborčan na zadnji tekmi najprestižnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Zlatko Zahovič je bil kot nogometaš Valencie zraven leta 2001 v Milanu, ko je trofejo po streljanju enajstmetrovk osvojil münchenski Bayern. Tudi preostala dva slovenska nogometaša, ki sta se prebila do finala, sta doživela poraza. Srečko Katanec je leta 1992 s Sampdorio tesno, z 0:1, izgubil proti Barceloni, za Jana Oblaka z Atleticom pa je bila leta 2016 proti Realu usodna loterija enajstmetrovk.

Oblakovo popotovanje v ligi prvakov se je letos končalo na tekmi, kjer je za pravico skrbela slovenska ekipa. Vinčić je Atleticu sodil na povratni tekmi četrtfinala v Dortmundu, kjer si je Borussia z zmago s 4:2 zagotovila preboj med najboljšo četverico. Ekipa iz Porurja, ki je v finalu nazadnje igrala leta 2013, evropski prvak pa je postala leta 1997, tako verjetno ni imela nič proti, ko je izvedela, kdo jo bo pospremil na igrišče v Londonu. Z Dortmundčani se je Vinčić pred tem srečal še v šestnajstini finala evropske lige v sezoni 2017/18, ko so na domačem igrišču izgubili proti Salzburgu. 

Se bo pa naš najboljši mednarodni sodnik, ki ima izkušnje tako s svetovnega prvenstva kot evropskega, prvič soočil z Realom. Čeprav ima za pasom že 30 tekem v elitni ligi prvakov v vlogi glavnega sodnika, se njegove poti še niso križale z najuspešnejšim klubom tega tekmovanja, 14-kratnimi prvaki. Prav dolgo mu na to ne bo treba čakati, čez dobra dva tedna bo v svojo zbirko slavnih in velikih dodal tudi moštvo iz belega dela Madrida.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta