Veterani zavladali finskemu nebu, med Slovenci izstopal Peter Prevc

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.11.2023 20:22

Enaintridesetletni Peter Prevc je bil s šestim mestom najboljši Slovenec v Ruki, a tridesetletnemu Avstrijcu Stefanu Kraftu nihče ni bil kos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Prevc (na fotografiji) je že ob prvem tekmovalnem vikendu izenačil svoj najboljši dosežek lanske sezone. 
EPA

Ne Timi Zajc ne Anže Lanišek - oba je pred začetkom sezone trener Robert Hrgota pohvalil, da na treningih izstopata -, Peter Prevc je uvodni vikend nove skakalne sezone poskrbel za najboljši slovenski dosežek. Tokrat v Ruki nismo videli zmage kot zadnji dve leti, ko je slavil Anže Lanišek, niti uvrstitve med najboljših pet. A 31-letni veteran je lahko zadovoljen. Že ob prvem tekmovalnem vikendu po hudem padcu na lanskem svetovnem prvenstvu v Planici, s katerim je predčasno zaključil sezono, je že izenačil najboljši dosežek iz lanske sezone - šesto mesto. Do uvrstitve je prišel na nedeljski tekmi, na kateri je stopnjeval sobotne dosežke. Spomnimo; prvo serijo sobotne tekme je končal kot 16., v finalu pa pridobil tri mesta. No, v nedeljo je bil s 144 metri - v soboto je bil tako dolg najboljši skok zmagovalca Stefana Krafta - po prvi "rundi" deseti, nakar je s 140 metri prehitel še štiri tekmovalce. "Tokrat sem zelo zadovoljen s svojim nastopom tukaj. Dva dolga poleta. V zraku so bili tisti občutki, ko metre pridobivaš. Zadovoljen sem, da sem tako zaključil enega svojih zadnjih nastopov v Ruki," pa je starejši Prevc že namignil na morebitni bližajoči se konec kariere.

Gledano skozi celoten vikend pa Peter Prevc vendarle ni bil najuspešnejši slovenski tekmovalec, saj je z nedeljskim šestim in sobotnim 13. mestom v skupnem seštevku zasedel osmo mesto. Mesto pred njim na tej lestvici je namreč Timi Zajc, ki je tako v soboto kot v nedeljo pristal na osmem mestu. "Solidna uvrstitev. Škoda za manjšo napako v prvi seriji, ki me je stala višje uvrstitve. Za nedeljo si želim dveh podobnih skokov kot v soboto v drugi seriji (143,5) in upam, da bom še višje," si je zaželel po sobotni preizkušnji. Želja se mu sicer ni izpolnila, a uvrstitve tudi ni pokvaril: "Za nami je še ena lepa tekma. Zelo sem vesel, ker sem cel vikend lahko odskakal zelo konstantno. Lahko grem zelo mirno naprej v Lillehammer."

Timi Zajc
EPA

Nekdanja zmagovalca skromna

Morda se je v vrstah slovenskih orlov še največ pričakovalo od dvakratnega zmagovalca Ruke Anžeta Laniška, ki je sicer poskrbel za dve uvrstitvi med najboljših 15 (15. in 12. mesto), a presežka za lani tretjega skakalca sezone ni bilo. "Solidna tekma. Znam veliko bolje, znam pa tudi slabše. Startali smo, kar je pomembno. Med najboljših 15 ni slab rezultat. Glavo gor, v nedeljo je nova priložnost," je pokomentiral sobotno predstavo, ki jo je v nedeljo kanček nadgradil: "Lep začetek sezone. Ne najbolj idealni skoki. V prvi seriji je bil skok lep, a smo z višjimi naletnimi mesti mi izgubljali točke, kasnejši tekmovalci pa so jih dobivali. Sem pa zadovoljen."

Tik za najboljšo 15-erico je obakrat ostal Domen Prevc; v soboto je bil 16., v nedeljo 17. Morda so nedeljske kvalifikacije obetale še kaj več, saj je bil šesti, ne nazadnje pa je na tem prizorišču še kot 17-letnik leta 2016 tudi slavil. A tudi dosežen rezultat zanj pomeni najboljši začetek sezone v zadnjih petih letih. Za uvodni dve točki sezone je v soboto z 29. mestom poskrbel še Žiga Jelar, ki ga je v nedeljo od finala ločilo le pol točke.

Anže Lanišek
EPA

Kraft najboljši ob vsakem skoku

"Lahko rečemo, da je bil vikend kar uspešen. Predvsem čestitke Petru za odlično šesto mesto, da se je po hujši poškodbi v Planici vrnil med najboljše. Solidno je skakal tudi Timi, med osem. Kanček sreče je zmanjkal Anžetu, da bi bil prav tako med deset. Potem bi imeli še eno zelo lepo uvrstitev. Tudi Domen je dobro pristal na 16. mestu. Lep, miren uvod v sezono. Iz tekme v tekmo smo počasi stopnjevali nivo skakanja," je bil s končnim izkupičkom zadovoljen trener Robert Hrgota.

No, razred zase pa je bil Avstrijec Stefan Kraft. V soboto je konkurenco (drugi in tretji sta bila Nemca Pius Paschke in Stephan Leyhe) pustil za seboj za več kot deset točk, v nedeljo (drugouvrščenega Avstrijca Jana Hörla in Nemca Andreasa Wellingerja) za več kot dvajset. Nič čudnega, ko pa je v vsaki od štirih tekmovalnih serij prejel najvišjo oceno. Z jubilejno stoto uvrstitvijo na oder za zmagovalce je vedno bolj za petami rekorderju (108), Fincu Janneju Ahonenu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta