(VIDEO) Beležka iz Beleka: Odmevna zmaga Maribora proti Dinamu iz Kijeva, Iličić čaral na tekmi z Ukrajinci

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.01.2023 20:00

Vijoličasti so na drugi pripravljalni tekmi v enem dnevu z 2:0 odpravili Dinamo iz Kijeva. Josipa Iličića je dan pred 35. rojstnim dnem proti ukrajinskemu podprvaku prvič po 9. decembru 2021 odigral vseh 90 minut.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Krznar je od strelca drugega gola Ivana Brnića zahteval, da se zahvali asistentu Josipu Iličiću, ki je s odličnimi potezami prisotne na tribuni pustil odprtih ust.
Grega Wernig

Dopoldne se je druga postava Maribora z mladinci Šahtarja iz Donecka razšla z neodločenim izidom, popoldne pa je udarna enajsterica slovenskih državnih prvakov po odličnem drugem polčasu z 2:0 premagala Dinamo Kijev. Gola sta za vijoličaste dosegla Aljaž Antolin v 49. minuti - vezist Maribora je streljal z razdalje po podaji Marka Božića - in v 79. minuti Ivan Brnić. Hrvata je po odličnem preigravanju lepo zaposlil Josip Iličić, ki je odigral 90 minut in dan pred petintridesetim rojstnim dnem navduševal prisotne na stadionu Mardan. Dinamo je v 51. minuti zapravil enajstmetrovko, prekršek za najstrožjo kazen je napravil Martin Milec.

Krznar je po en polčas namenil vratarjema Mennu Bergsnu in Ažbetu Jugu. V zadnji liniji so začeli Milec, Max Watson, Sven Šoštarič Karić in Gregor Sikošek. V sredini so igrali Antolin, Marin Laušić (namesto poškodovanega Marka Tolića), Brnić, Božić in Iličić, v konici napada pa Žan Vipotnik. Še drugič ta dan so v igro vstopili povratnika po bolezni Luka Uskoković (namesto Šoštariča Karića v 71. minuti) in Jan Repas (namesto poškodovanega Laušića v 61. minuti) ter Altin Kryeziu (v 75. minuti namesto Vipotnika). 

"To je bila tekma, ki smo si je želeli. Nasprotnik je iz nas potegnil vse. Prvi polčas smo trpeli, Dinamo je veliko bolje stal na igrišču, morali smo teči, kar je dobro, da smo pripravljeni tudi na tekme, kjer ne bomo dominirali. Dobro smo izgledali v bloku, nekaj nesporazumov je bilo, zato so povezali več napadov, a smo zdržali. Med polčasom je bilo videti zaskrbljenost med fanti, a sem jim dejal, da je bilo vse fantastično, ker smo dobili, kar smo želeli. V drugem polčasu je bila podoba povsem drugačna. Imeli smo kontrolo, dobro smo prehajali v napad, protinapadi so bili nevarni, tudi učinkoviti smo bili. Znali smo kontrolirati tekmo, nismo se le branili. Pohvaliti moram ekipo. Pred zadnjo pripravljalno tekmo vse izgleda solidno," je bil po drugi odvodeni tekmi v dnevu zadovoljen Damir Krznar.

Po seriji zahtevnih treningov, v Beleku vijoličasti še niso imeli prostega dne, je Gregor Sikošek priznal, da je bil proti Dinamu zelo naporen sploh prvi polčas. "Pomembno je, da smo v težkih trenutkih pokazali zmagovalno mentaliteto, zdržali smo do konca in dosegli dva gola. Dobro je, da smo proti tako odmevnemu tekmecu ohranili mrežo nedotaknjeno. V prihodnje moramo biti še bolj skoncentrirani, da nasprotnik ne bo prihajal do priložnosti ali enajstmetrovke, kot se je to zgodilo danes. Toda gledano v celoti je za nami dobra tekma," je po zmagi povedal bočni branilec Maribora.

Strelca gola Ivana Brnića po nekaj netočnih podajah v prvem polčasu trener med odmorom ni okaral, v drugem delu je Hrvat zaupanje rojaka upravičil. "Brnić je igralec prostora in globine, tu in tam ima težave s sodelovanjem z igralci, a napreduje. Vsak igralec napravi kakšno napako, tehnične napake so normalne, bolj me motijo taktične napake, teh pa je vse manj pri vsej ekipi. Dobro izgledamo, nas pa to ne bo zaslepilo, imamo še veliko dela," pravi Krznar, ki je zadovoljen s kondicijsko pripravo ekipe in njeno podobo na igrišču. V naslednjih dneh bo trenerski štab delal na tem, da bi igralci bolj premišljeno oddajali žoge, da napadov ne bi gradili brezglavo in po prvem dotiku z žogo.

Bo golu Brnića je Krznar 21-letnemu Splitčanu na igrišče vpil, naj se zahvali Iličiću za podajo. "Jojo je še enkrat več dokazal, da je zelo kvaliteten igralec. Vsi so me spraševali o okrepitvah, Iličić dokazuje, kakšna okrepitev je. Dobro je pripravljen, v 90. minuti teče in se bori. Verjamem, da se bo tako želel dokazovati tudi maja v prvenstvu," je odlično predstavo 34-letnika komentiral trener iz Zaboka.

Iličića je po odhodu iz igre Žana Vipotnika preizkusil tudi na mestu napadalca. Ali Krznar pripravlja alternativo v napadu, če bo že pozimi prvi strelec Maribora zapustil Ljudski vrt? "Poskusili smo tudi to možnost, ker je Vipotnik napravil veliko šprintov, skozi teden je bil zelo obremenjen, zato smo ga menjali. Iličiću pa smo tako omogočili več prostora. Jojo v napadu je tudi alternativa, čeprav ni špica in igralec prostora, ampak prihaja po žogo in oplemeniti igro vseh drugih. Kakršnokoli ponudbo bo dobil Vipotnik, ga mi ne bomo spustili," odgovarja Krznar.

V nedeljo čaka Mariborčane lažji trening za regeneracijo v bazenu. "Fantje so si zaslužili nekoliko lažji dan. regeneracijo pa potrebujemo tudi trenerji," je po dveh tekmah v enem dnevu v šali dejal Krznar. Z zahtevnimi kondicijskimi treningi so dva tedna pred nadaljevanjem prvenstva državni prvaki zaključili, obremenitve bodo zdaj manjše. "Gremo v tekmovalni ritem, zmanjšali bomo kilometre teka in število treningov, ostati pa moramo intenzivni vse do tekme s Šahtarjem. Po povratku v Maribor bomo imeli dva prosta dneva, da se telo regenerira, sledila bo priprava na Koper," napoveduje snovalec taktike pri vijoličastih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta