Visoki Gruzijci prenizka ovira, Dragić: S takšno obrambo lahko premagamo še marsikoga

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.08.2023 19:59

S 34 točkami Luke Dončića so si Slovenci zagotovili še drugo zmago na SP, a skrbi poškodba Jake Blažiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi tokratni tekmeci niso našli načina, kako ustaviti Luko Dončića.
Reuters

Nič ni pomagalo Gruzijcem, da imajo v zasedbi štiri visoke košarkarje prvorazredne kakovosti. Goga Bitadze in Aleksander Mamukelašvili sta NBA-jevca, Tornike Šengelia eden najboljših košarkarjev v evroligi, Giorgi Šermadini dvakratni najkoristnejši košarkar najmočnejše evropske nacionalne lige, torej španske. Vsi omenjeni so visoki med 206 in 217 cm, igra vseh gravitira pod koš, kjer je Slovenija načeloma najšibkejša. A tokrat je bil visok gruzijski zid za četo Aleksandra Sekuliča še prenizka ovira.

Niso znali Gruzijci ustaviti Luke Dončića, ki jim je "prodajal finte" in izsiljeval osebne napake, da je na koncu prišel do 17 prostih metov in 34 točk. Po valovih je z druščino tolkel po visokih, a počasnejših tekmecih. Najprej s 14:2 po uvodnih petih minutah igre, pa so Gruzijci še uspeli priključiti. Dokončno pa se je dvoboj prelomil po 16 minutah igre, ko je Klemen Prepelič pri vodstvu s 33:32 izsilil osebno napako ob metu za tri točke. Takrat je gruzijski selektor prejel še tehnično napako, tako da je lahko Prle zadel kar štiri proste mete zapored, v naslednjem napadu še trojko iz polprotinapada in po 40:32 si Gruzijci več niso opomogli.

Reuters

Vsak je na igrišču pustil srce

"Dobro smo se pripravili na zasedbo Gruzije, saj smo vedeli, da so izjemno neugodna ekipa. Igralci so se do potankosti držali načrta. Vsak, ki je prišel na igrišče, je tam pustil srce. Borili smo se kot ekipa in zmagali kot ekipa, to je najbolj pomembno," je bil ponosen Sekulič, ki je v igro poslal prav vse košarkarje. Po številnih kritikah, da jim šepata skok in obramba, so tokrat dokazali, da si znajo tudi tu medsebojno pomagati - skok so dobili s 40:32, v obrambi pa prejeli najmanj točk v tem poletju doslej, 67.

"Dosegli smo veliko in pomembno zmago. Proti zelo napadalno usmerjeni reprezentanci Gruzije smo prejeli le 67 točk, kar pomeni, da smo opravili dobro delo v obrambi. Strokovni štab nas je odlično pripravil, pohvale pa si zaslužijo tudi visoki fantje pod obročema. Čeprav v napadu nismo bili najbolj natančni, smo še vedno dosegli skoraj 90 točk," je bil zadovoljen Klemen Prepelič, s 15 točkami drugi strelec svoje ekipe. Ta je s predstavo dokazala, da lahko cilja visoko, je prepričan Zoran Dragić: "Eden drugemu smo varovali hrbet, tekli, zapirali prostor pod obročem in na koncu zabeležili prepričljivo zmago. S takšno obrambo lahko premagamo še marsikoga. Dejstvo pa je tudi, da imamo še določene rezerve, predvsem v hitrejši igri, s katero bi lahko dosegli nekaj več lahkih košev."

Reuters

Edini negativen trenutek tekme je bila poškodba Jake Blažiča, ki je neugodno padel na že tako načeti hrbet, na njem pa je nato pristal še njegov nekdanji soigralec pri Baskonii, približno 110 kg težki Šengelia. Ali bo Blažič nared za sredino tekmo ob 13.30 proti Zelenortskim otokom, še ni znano.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta