Wimbledon: Še en čuden dan, rezultat pa spet enak

Borut Planinšič Borut Planinšič
03.07.2023 20:45

V strašnem nizu Novaka Đokovića na sveti travi je bil današnji spopad najbrž le uvod v nove rekorde

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novak Đoković v akciji: na drugo stran mreže ni šlo, v drugi krog pa skoraj zlahka.
EPA

Bil je dolg ponedeljek. Saj je vsak takšen, a Novaku Đokoviću se je vlekel še zaradi londonskega dežja. Pri prvi od sedmih wimbledonskih ovir, na poti do 24. trofeje za grand slam, s katero bi se še bolj oddaljil od bivših tekmecev Rogerja Federerja (20) in Rafaela Nadala (22), ujel pa absolutno rekorderko Margaret Court, vendarle ni imel pretežkega dela. Dobra ura prekinitve zaradi dežja je bila le zamik v zmagi s 6:3, 6:3, 7:6 nad Pedrom Cachinom.

Pričakovano se je začel 136. Wimbledon. S slavjem favoritov. Srb je obvladal Argentinca, Poljakinja Iga Swiatek je s 6:1, 6:3 ugnala Kitajko Lin Zhu. "Najbrž najbolj čuden dvoboj, kar sem jih igral. Tudi pod streho je bilo vse še spolzko. Ko se vrnem na teren, se običajno pojavim z loparji, ne z brisačami. Zame je uvodni dvoboj vedno kočljiv, poleg tega se nisem ogreval s turnirji na travi, velika razlika je priti sem s peska," je dejal Novak Đoković.

Ja, kar daje Noletovim podvigom še večjo vrednost: uradnega tenisa ni igral od Roland Garrosa, od finalne zmage 11. junija. Ob Adelaidu in Melbournu edini njegovi letošnji trofeji. Manj ko igra, po bolj nedosegljive mejnike gre. Za sveto travo se ni ogreval na "navadni", kot so se tekmeci, s peska je šel neposredno na igrišča, ki jim pravi teniško svetišče.

Še nekaj faktov, ob katerih je jasno, da je moral iti čez št. 68 svetovnega tenisa: v Wimbledonu je dobil zadnjih 28 dvobojev, nazadnje izgubil v četrtfinalu 2017, pa še tistega je moral Tomašu Berdychu predati zaradi poškodbe. Če turnir osvoji še letos, bo šele tretji s petimi zaporednimi zmagami po Björnu Borgu (1976-1980) in Rogerju Federerju (2004-2008). Kdo ima največ wimbledonskih trofej? Federer. Osem. In letos se lahko Đoković izenači z njim.

Lahko ga marate ali ne, lahko se krešejo mnenja o njegovih zdaj že manj pomembnih proticepilskih in bolj aktualnih geopolitičnih stališčih, a vse bolj očitno je, da si bo teniški svet po tem, ko je videl igrati Borga, Lendla, Nadala, Federerja ... moral priznati - Đoković je morda res najboljši v zgodovini. A zakaj naše besede, naj bo dovolj predwimbledonsko razmišljanje Danila Medvedjeva, tretjega najboljšega tenisača sveta: "Če sem videl prav, je Novak odigral 70 grand slamov in bil 35-krat v finalu. Kako je to mogoče? Ali nima slabih dni? Okej, ima jih, kot jih imamo vsi. Ampak on edini tudi na slabe dni - zmaga." Kdo ga lahko ustavi letos? Nick Kyrgios, denimo, že ne. Poskušal je v lanskem finalu in ni šlo, tokrat je turnir v zadnjem hipu odpovedal zaradi poškodbe zapestja.

Bo pa jutri v Wimbledonu čas za edino Slovenko v posamičnem žrebu. Kaja Juvan se spopade z Rusinjo Margarito Betovo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta