Za slovo od domačega občinstva nad Črnogorce: Ti so najmočnejši, kjer je Slovenija najšibkejša

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
07.08.2023 16:56

Jutri ob 18. uri Slovenijo čaka zadnja domača pripravljalna tekma pred SP: v Stožicah gostuje Črna gora z izjemnimi centri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj, ko ni več Čančarja, bo moral Dončić v obrambi bolj pomagati pod košem.
EPA

Dva košarkarja, ista usoda. Najprej, v finalu državnega prvenstva, kapetan Edo Murić, minuli petek še NBA-prvak Vlatko Čančar. Doživela sta za košarkarja morda drugo najhujšo športno poškodbo (ob strganju ahilove tetive), strgano križno vez, ki zahteva operacijo, natančneje rekostrukcijo in večmesečno rehabilitacijo. Svetovno prvenstvo (SP) jima je tako splavalo po vodi, Slovenija, za katero so minili časi izjemnih krilnih košarkarjev (pred 15 leti smo na položajih kril in krilnih centrov z Boštjanom Nachbarjem, Matjažem Smodišem in Erazmom Lorbkom imeli morda najmočnejšo postavo v Evropi), pa je pred novo težavo - kako zakrpati luknjo. "Niti Čančarja niti Murića ne moremo nadomestiti. Moramo najti nove rešitve, malce bomo prilagodili igro. Nekatere stvari bomo preizkusili že na naslednji tekmi," pred jutrišnjo zadnjo domačo pripravljalno tekmo pred SP, ob 18. uri v Stožicah proti Črni gori, napoveduje selektor Aleksander Sekulić: "Prisiljeni smo v neke rotacije v ekipi. Bomo videli, kaj bo najbolje za nas. Nekatere stvari se izpostavljajo kar same. Imamo prednost, da lahko Luka Dončić s svojo velikostjo pokrije kar štiri položaje, tako v obrambi kot v napadu. Tako se bomo mogoče usmerili tudi v to rešitev." To ni nič novega; Dončića, ki v obrambi težko parira hitrim branilcem, v tej fazi igre pod koš "skrijejo" tudi pri Dallasu.

"Maksimum bomo skušali izvleči iz tistih, ki jih imamo zdaj na voljo. Ne smemo zapostaviti drugih igralcev. Tu so mladi fantje, ki bodo dobili priložnost, da se izkažejo. Težava, ki se poraja, je bolj ta, da nimajo dovolj izkušenj z nastopi na tako pomembnih tekmah. Igrali bodo proti najboljšim igralcem na svetu na teh igralnih položajih," se zaveda selektor. Zoran Dragić sicer sodi med izkušenejše - dvakrat se je že tudi vrnil po poškodbi križne vezi, ki mu je onemogočila nastop na šampionskem Eurobasketu 2017 -, a tudi njega je prizadela nesreča njegovih soigralcev: "Takšna stvar se te dotakne, pa čeprav so poškodbe sestavni del športa. Res, v tem trenutku tega ne potrebujemo. Imamo veliko smole. Najprej se je poškodoval Edo Murić, zdaj še Vlatko Čančar. A tukaj smo. Borimo se še naprej. Na voljo imamo nekaj fantov, ki lahko zapolnijo vrzel. Pa tudi še nekaj pripravljalnih tekem je ne voljo. Kar imamo, imamo. S tem moramo delati."

Grki pokazali, kako bo na SP

A ta zasedba je prejšnji teden na pripravljalnih tekmah proti Grčiji zabeležila dva poraza – doma z 98:91, v gosteh pa z 88:77. "Prva tekma ni bila slaba. Drugo smo analizirali in prišli do zaključka, da pa je bila na trenutke igra res slaba. Predvsem v obrambi. To smo ob analizi tudi izpostavili in se o tem pogovorili. Smo pa na trenutke odigrali vrhunsko in pokazali, da lahko. Manjkal je nek voljni trenutek, kar je nekaj, kar se da hitro popraviti. Konec koncev igramo za Slovenijo in slabosti, ki smo jih očitno na tej tekmi imeli precej, ne smemo več pokazati," Sekulić ni povsem nezadovoljen.

Podobno oceno dvobojev je podal Dragić: "Če smo prvo tekmo proti Grkom še odigrali kakovostno, pa v gosteh nismo bili na ravni, ki pritiče slovenski reprezentanci. Enostavno, bili smo brez energije. To se ne sme dogajati. O tem smo se pogovarjali tudi ob ogledu posnetka tekme." Ja, Grki so točno vedeli, na koga morajo pritisniti, in to bodo počele tudi druge reprezentance. "Tekma v Grčiji je bila dober pokazatelj in test za nas, kako igrati proti zelo agresivni reprezentanci, ki ima vrhunske in izkušene košarkarje ter zna igrati košarko. To je bil dober test za nas, kaj lahko pričakujemo na svetovnem prvenstvu. Vsi tekmeci bodo na Luko 'štartali' na polno, ker vedo, da je naš najboljši igralec. Zelo važen pa je odziv preostalih soigralcev, da ga znajo zaščititi," poudarja Sekulić.

Tobey prišel, igral še ne bo

Nov test njegove varovance čaka jutri proti Črni gori, kjer je organizator igre naturalizirani Kendrick Perry, nekdanji košarkar Olimpije, sploh močna pa je centrska zasedba s šestim skakalcem lige NBA Nikolo Vučevićem, še enim nekdanjim članom Olimpije Markom Simonovićem, ki se iz NBA vrača v Crveno zvezdo, ter dolgoletnim soigralcem Klemna Prepeliča pri Valencii Bojanom Dubljevićem. "Črna gora bo dober test in trening, kako igrati proti ekipam, ki imajo dominantne centre," napoveduje Sekulić, ki je popoldne dočakal tudi prihod 213 cm visokega Mikea Tobeyja, še enega novopečenega centra Crvene zvezde. A kot je poudaril selektor, bo Tobey prvič zaigral na pripravljalnem turnirju konec tedna v Španiji, jutri še ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta