Za točko prekratke

Zmago Gomzi
21.04.2024 16:28

Podobno kot na prvi finalni tekmi državnega prvenstva v Kamniku je ekipa Calcita tudi na drugi v Mariboru s 3:2 ugnala Novo KBM Branik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iza Mlakar je dosegla 24 točk, a tudi to ni bilo dovolj za pozitiven rezultat.
Tadej Regent

Druga finalna tekma državnega prvenstva odbojkaric med ekipama Nove KBM Branika Maribor in Calcita Kamnik je minulo soboto v Lukno privabila toliko gledalcev kot že dolgo ne. Zbralo se jih je približno tisoč, med njimi pa smo opazili tudi nekdanje igralke in trenerje mariborskega kluba, ki jih je na tekmo povabilo vodstvo OK Nova KBM Branik. Vse je bilo nared za pravi spektakel, ki je to tudi bil. Predvsem po zaslugi gledalcev, ki so v dvorani ustvarili odlično navijaško ozračje, manj pa po kakovosti igre, ki je nihala od vrhunske do povprečne. Za odtenek boljša in tudi srečnejša v prelomnih trenutkih tekme je bila gorenjska ekipa, ki je zmagala s 3:2 (19:25, 25:19, 15:25, 25:13, 16:14), s čimer je v finalni seriji v zmagah povedla z 2:0, saj je tudi prvo tekmo v Kamniku dobila z enakim rezultatom. Tretja tekma bo v torek ob 20. uri v Kamniku. Za naslov so potrebne tri zmage, tako da si je ekipa Calcita na široko odprla vrata do petega zaporednega naslova državnih prvakinj. 

Žoga, ki jo je udarila Andjelka Radišković, je naletela na mariborski blok.
Tadej Regent

"Na prvi finalni tekmi smo vodili z 2:1 v nizih, v nadaljevanju pa zaigrali slabše in doživeli poraz. Tokrat smo igrali bolje, a se je ponovila zgodba iz Kamnika, le s to razliko, da smo v petem nizu zapravili ključno žogo za zmago. Veliko bolj sproščeno bi potovali na tretjo tekmo, če bi bil rezultat v zmagah 1:1. Ne smemo obupati. V Kamniku moramo zmagati. S tekmicami se moramo spopasti še bolj hrabro in odločno," je pojasnil trener mariborskih odbojkaric Žiga Kos

Mariborčanke so tekmo začele z zanosom, uspešno so igrale v obrambi in bloku ter zanesljivo v polju, hitro so si priigrale občutno prednost, za katero sta bili najbolj zaslužni učinkoviti Iza Mlakar in Tali Lekše. Povedle so z 11:6, pri 22:16 jim je bila pot do zmage v nizu odprta. Toda v drugem nizu igra Štajerk ni bila več tako dobra, dekleta so si privoščila nekaj napak, poleg tega so Gorenjke zaigrale občutno bolje kot v uvodnem nizu. Še zlasti v bloku in napadu, kjer sta točke dosegali Asja Šen in Lucille Charuk. Kot bi trenil, je bilo 15:8 za kamniško vrsto, in čeprav se ji je mariborska približala na tri točke (15:18), ji zasuk do konca niza ni uspel. 

Tretji niz je spet prinesel preobrat. Mariborčanke so zaigrale kot prerojene, po asu Lekšetove in bloku Nike Milošič so povedle s 6:1, nato pa z 8:1. Ko je točke začela dosegati še Mlakarjeva, je prednost domače ekipe narasla na 13:4. Tudi v nadaljevanju so Štajerke niti igre držale v svojih rokah, povsem nadigrale Gorenjke in prepričljivo dobile niz. Četrti se je spet začel po notah gostij, ki so povedle s 6:1. Mariborčanke niso in niso ujele ritma igre, napake so se vrstile ena za drugo, Kamničanke pa so znale to izkoristiti, iz minute v minuto višale prednost ter izenačile rezultat v nizih. Peti je mineval v izenačeni igri; prvo priložnost za zmago je pri vodstvu s 14:13 imela mariborska ekipa, a se je kamniška po zaslugi učinkovite Maše Pucelj izvila iz primeža, najprej izenačila, nato pa z izkušeno Charukovo dosegla odločilni točki za zmago. 

Kapetanka bankirk Monika Potokar skuša prelisičiti blok Kamničank.
Tadej Regent

"V igri obeh ekip je bilo veliko nihanj, edino peti niz je bil izenačen. Vodili smo z 8:5, gostiteljicam je uspel preobrat, v ključnih trenutkih pa so bile naše igralke bolj zbrane. Njihova vztrajnost in borbenost sta bili poplačani z zmago. Vodstvo v zmagah z 2:0 je obetavno, toda prvenstvo še ni odločeno," je razložil trener Calcita Bruno Najdič. "Nimam komentarja," so bile prve besede kapetanke bankirk Monike Potokar: "Sploh ne morem strniti besed. Tekma je bila dobra, borbena, nervozna. Verjeli smo, da se bo sreča obrnila v našo prid, a se ni. V ključnih trenutkih je popustila tudi naša psihološka trdnost. Razočaranje je veliko, a ne smemo obupati. Boj za naslov še ni izgubljen."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta