Začenja se vrhunec atletske sezone, slovenske oči uprte predvsem v Kristjana Čeha

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
18.08.2023 18:06

Na svetovno atletsko prvenstvo v Budimpešto se je odpravilo 13 članov slovenske reprezentance. Velika pričakovanja predvsem na račun aktualnega prvaka Kristjana Čeha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristjan Čeh
EPA

Izjemni Kristijan Čeh, ki je lani v ZDA postal svetovni prvak v metu diska bo nastopil prvi od Slovencev, kvalifikacije ga čakajo že jutri, finale bo na vrsti v ponedeljek. "Moj prvi cilj je, da ubranim naslov svetovnega prvaka. Sposoben sem dobro nastopiti. Čeprav na nekaj prejšnjih tekmah nisem tekmoval najbolje, je zadnja tekma v Estoniji deset dni pred kvalifikacijami na SP pokazala, da sem sposoben vreči daleč. Konkurenca je velika, peterica je v tej izjemni sezoni v metu diska presegla 70 m. Upam, da bo šlo prek 68 m v kvalifikacijah že v prvem metu," je pred prvenstvom povedal 23-letnik, ki je junija z 71,86 metra postavil najboljši izid na svetu v zadnjih 15 letih in slovenski rekord.

Čeh se je na veliko tekmovanje pripravljal v Estoniji, domovini svojega trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka. Ptujčan bo eno od (le) dveh moških orožij v slovenski reprezentanci. Poleg njega bo namreč nastopil zgolj še Matic Ian Guček, slovenski rekorder na 400 m z ovirami. Slovenska javnost bo sicer veliko pričakovala tudi od Tine Šutej v skoku s palico in od Anite Horvat v teku na 800. Obe sta namreč na letošnjem evropskem dvoranskem prvenstvu osvojili medalji. "Ko enkrat začneš osvajati medalje, nisi več zadovoljen s finalom ali z dobrim izidom. Zato je moj cilj medalja, a nas je pet, šest takih, ki lahko računamo na prva tri mesta. Še kakšna atletinja pa lahko preseneti. Za medaljo bom morala izboljšati svoj državni rekord," pred prvenstvom pravi Šutejeva, ki je lansko svetovno prvenstvo v ZDA končala na nehvaležnem četrtem mestu.

Tina Šutej
EPA

Dres s slovenskim grbom bodo v Budimpešti nosile še Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m z zaprekami, Klara Lukan na 5000 m, maratonka Neja Kršinar, Nika Glojnarič na 100 m ovire, Agata Zupin na 400 m ovire, Lia Apostolovski v skoku v višino, v troskoku Neja Filipič in Eva Pepelnak ter Martina Ratej v metu kopja. Prav Ratejeva je med vsemi najizkušenejša, prvenstvo na Madžarskem bo že njeno sedmo. "Na začetku sezone sem imela težave s komolcem. Sedaj je moje zdravstveno stanje dobro in to se pozna pri izidih na zadnjih tekmah. Če bom ponovila mete s treningov, bom lahko nastopila v finalu. Veliko lažje mi bo tudi tekmovati, ker imam veliko izkušenj," sporoča 41-četnica, ki je svoj najboljši rezultat, 9. mesto, dosegla na SP leta 2017 v Londonu.

"Tako številčne ekipe slovenska atletika na velikih tekmah nima pogosto, moti me le, da sta v njej le dva atleta. Reprezentanca je zelo močna, pričakujemo seveda medaljo. Imamo Čeha, še nekaj atletinj je sposobnih stopiti na zmagovalni oder. Sam bom bolj rezerviran, napovedujem eno medaljo in tri, štiri uvrstitve v finale. Želim si tudi, da bi bilo čim manj neprijetnih presenečenj," pa je pred prvenstvom napovedal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Albert Šoba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta