Zadnje bitke prve lige: Ko si hkrati v najboljšem in najslabšem položaju

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
18.05.2024 06:01

Kdo v evropsko ligo, kdo v konferenčno, kdo med prvoligaše, kdo v rang nižje? Čeprav je sezona pri koncu, drame ne manjka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rogaška bo prvoligaški status - vsaj na igrišču - potrjevala proti Muri.
Rogaška bo prvoligaški status - vsaj na igrišču - potrjevala proti Muri.
Martin Metelko

Sezona je pri koncu, drame pa ne manjka. Zadnji, 36. krog bo zaprl še zadnje fronte v nogometni prvi ligi. Tudi za individualne nagrade bo šlo, Aljoša Matko iz Celja in Arnel Jakupović iz Maribora sta pred zadnjim krogom s po 17 goli poravnana na vrhu lestvice strelcev, Matija Kavčič iz Brava z dvanajstimi asistencami še ni postal najboljši podajalec sezone, saj mu za ovratnik s po enajstimi dihata Josip Iličić (Maribor) in Žan Karničnik (Celje), a na zadnji postaji letošnjega nogometnega leta se bodo lomile tudi usode klubov. Tista najprestižnejša bitka za naslov je z zmagoslavjem Celja sicer že odločena, za pozicije nižje na lestvici pa je boj še odprt.

Danes se bo razpletlo v bitki za obstanek. Rogaška je med trojico klubov, ki še plujejo v nevarnih vodah, hkrati v najboljšem položaju in najslabšem. Na lestvici že drži odrešilno osmo mesto, zadnje, ki zagotavlja igranje med prvoligaši tudi v naslednji sezoni brez dodatnih kvalifikacij, ji pa komisija za licence pri Nogometni zvezi Slovenije ni potrdila prvoligaške licence. Slatinčani po vloženi pritožbi čakajo na dokončno sodbo z Brda pri Kranju, a tudi na igrišču še imajo delo, saj bi jih ne nemogoč razplet z njihovim porazom v Murski Soboti ter zmagama Aluminija in Radomelj v zadnjem krogu tudi tekmovalno poslal v drugo ligo. Bodo pa svoj status reševali na prizorišču, kjer so poskrbeli za največji uspeh v zgodovini kluba. Prav s skalpom Mure v polfinalu se je Rogaška prebila v finale pokala Slovenije. "Vemo, da z zmago ostanemo v ligi ne glede na druge rezultate, zato moramo pokazati pravi obraz, prevzeti odgovornost na igrišču in na tekmi zmagati," je pred gostovanjem na Fazaneriji odločen branilec Rogaške Rok Pirtovšek.

Zmag je bilo v zadnjem obdobju malo, Rogaška si je med drugim privoščila poraza proti obema neposrednima tekmecema za obstanek v ligi, Radomljam in Aluminiju. Še posebno poraz proti Kidričanom v predzadnjem krogu z 1:4 je bil boleč. Šumarji bodo v zadnjem krogu potrebovali pomoč Mure, ki bo gostila Rogaško, ali vsaj Celja, ki bo gostoval pri Radomljah, da se z zmago proti Domžalam dvignejo z zadnjega mesta. 

Aluminij na zadnjem mestu še ni odpisan.
Andrej Petelinšek

Zaradi kolobocij Rogaške z licenco so se zaostrile še preostale bitke v ligi. Štirje slovenski klubi bodo poleti igrali v kvalifikacijah za evropske pokale. Celje si je že zagotovilo poskus v ligi prvakov, pokalni prvak bo začel popotovanje v prvem predkrogu evropske lige, druga in tretja ekipa državnega prvenstva pa v konferenčni ligi. A s pokalnim prvakom se je zapletlo. Če zmagovalec finala, kjer bo ob Rogaški igrala še drugoligašinja Gorica, ne dobi Uefine licence, bo v kvalifikacijah za drugo najmočnejše tekmovanje na celini igral državni podprvak, evropsko nagrado, kvalifikacije za konferenčno ligo, pa bo prineslo tudi četrto mesto v ligi. V nedeljo bodo znana izhodišča v ligi, dokončen seznam potnikov pa bo narejen po finalu pokala in dokončnih sodbah licenčne komisije. Mariboru, ki bo ob 17.30 gostoval na Obali, za potrditev drugega mesta zadostuje že remi, saj ima ob dveh točkah naskoka tudi boljše razmerje na medsebojnih tekmah proti tretji Olimpiji, Koper pa se bo na četrtem mestu obdržal, če v nedeljo osvoji vsaj enako število točk kot peti Bravo.

Mariboru za potrditev drugega mesta zadostuje remi, Koper mora za četrto mesto osvojiti vsaj toliko točk kot Bravo.
Igor Napast

Ob isti uri se bosta v Ljubljani udarili moštvi, ki lahko sklatita Maribor z drugega oziroma Koper s četrtega mesta. Bravo – Olimpija je dvoboj klubov, ki v zadnjem obdobju nista ravno pogosto zmagovala. Olimpija si je, potem ko je s porazom v Celju naslov prvaka dokončno prepustila grofom, privoščila še remi brez golov proti Muri, na večnem derbiju v Ljudskem vrtu pa omogočila Mariboru, da se zavihti na drugo mesto. Športni direktor Goran Boromisa, ki je, potem ko je klub odslovil trenerja Zorana Zeljkovića, kar sam sedel na klop zaradi kartonov, ne bo mogel računati na Nemanjo Motiko in Davida Sualeheja. Bravo je brez zmage že vse od 26. kroga in marčevskega gostovanja v Murski Soboti. Popotnico petih zaporednih remijev bo prinesel na mestni dvoboj, pred tem je trikrat zapored izgubil. Lahko pa ekipa, ki je na lestvici s 47 točkami poravnana s Koprom, optimizem črpa iz dosedanjih dvobojev proti sosedom. Proti Olimpiji Bravo v tej sezoni še ni izgubil. Dodaten motiv lahko varovanci trenerja Aleša Arnola iščejo tudi v prizorišču. Za klub iz Šiške bo dvoboj v Stožicah hkrati gostovanje in domača tekma. Na največjem stadionu v državi bodo v nedeljo gosti, v prihodnji sezoni pa bodo tam igrali domače tekme. 

Tudi tokrat bo na klopi Olimpije sedel Goran Boromisa.
Martin Metelko
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta