Žana Kranjca bi povsem zadovoljile le stopničke

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
27.10.2024 17:48

V slovenskem taboru so lahko – kar je bilo pričakovati – bolj zadovoljni z moškim veleslalomom in šestim mestom Žana Kranjca. Med ženskami do točk le Ana Bucik Jogan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec se zaveda, da je rezerv še veliko, a tudi z uvodom v sezono je lahko zadovoljen.
EPA

Čeprav je po tekmi priznal, da bi bil povsem zadovoljen le z uvrstitvijo na zmagovalni oder, se Žan Kranjec tudi nad končnim šestim mestom ni pritoževal. Ve namreč, da je zraven, v obeh vožnjah je bilo veliko dobrih stvari, tudi nekaj pomanjkljivosti, rezerve ima na položnih delih. Mu pa uvrstitev tik pod vrh lahko daje mirnost pred nadaljevanjem sezone. "Sem med najhitrejšimi, imam hitrost. Vem tudi, kje sem pustil čas," je 31-letni Vodičan povedal po tekmi, na kateri si je v dveh vožnjah nabral sekundo in 26 stotink zaostanka. "Malo me bega, ne vem točno, kaj bi lahko naredil drugače, predvsem v drugi vožnji. Strmine nisem odpeljal, kot jo znam. Mislim, da lahko to popravim," je dodal edini slovenski predstavnik. Da mu manjka še nekaj sproščenosti in da bo, ko bo enkrat začel navezovati hitre zavoje vzdržljivost tudi v hitrosti, pa je dejal njegov trener Miha Verdnik, ki je na tem mestu po zadnji sezoni nasledil Klemna Berganta, s katerim je Kranjec dolga leta uspešno sodeloval.

Prvo tekmo letošnje sezone so v moškem delu zaznamovali Norvežani. Na vrhu so končali kar trije Vikingi. Zmagal je Alexander Steen Olsen, ki je vodil že na prvi progi, drugo mesto je v tem norveškem internem spopadu pripadlo Henriku Kristoffersenu (+0,65), tretji je bil Atle Lie McGrath (+0,66). Norvežan je osvojil tudi četrto mesto. Lucas Pinheiro Braathen (+0,90) je uprizoril sijajno vrnitev po 19-mesečni odsotnosti, a tokrat pod zastavo domovine njegove mame - brazilsko. Vrnitev je uspela tudi Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki se je po petletnem premoru vrnil kot tekmovalec nizozemske smučarske zveze – tudi on se je uprl na mamine korenine – in osvojil 23. mesto.

Rezultatsko manj uspešna je bila za slovensko reprezentanco sobota, ko so bile v ospredju ženske. Od Slovenk se je v drugo vožnjo z 28. mestom uvrstila le Ana Bucik Jogan, a tam napadla precej bolj odločno ter s šestim časom napredovala na končno 21. mesto. "Vse je ostalo enako, samo nastavitve v glavi so bile primernejše. V drugo sem startala bolj borbeno, je bilo pa še nekaj napak. Precej boljša vožnja mi je prinesla malo napredka po lestvici, tako da sem bolj pozitivna kot po prvi vožnji," je po prvi tekmi povedala Primorka. "Ponavlja se stara faza, Anino smučanje je toplo-hladno. Po prvem teku se je videlo, da ni dovolj samozavestna, tehnične pomanjkljivosti so prišle do izraza. V drugo je bilo bolje. Graditi moramo na tej vožnji in na teh dobrih zavojih optimistično zreti naprej," pa je nastop svoje varovanke komentiral trener Mitja Kunc. Ženski veleslalom je dobila Italijanka Federica Brignone, druga je bila Alice Robinson iz Nove Zelandije (+0,17), tretja pa presenetljivo Avstrijka Julia Scheib (+1,08). Najboljše izhodišče iz prve vožnje je v drugo zapravila Američanka Mikaela Shiffrin, medtem ko se je prva favoritka Švicarka Lara Gut po ogledu proge odločila, da ne bo nastopila. Preostali dve Slovenki, Neja Dvornik in Andreja Slokar, se nista prebili med dobitnice točk. Korošici je zmanjkalo osem stotink, Ajdovka, ki je imela zadnjo štartno številko, pa je tekmo končala na 44. mestu.

Ana Bucik Jogan
Reuters

Karavana alpskih smučark in smučarjev se bo zdaj selila v Levi, kjer jih čez tri tedne čaka prva slalomska preizkušnja. Tja potujejo vse tri Slovenke, ki so nastopile v Söldnu, medtem ko bo Žan Kranjec, izraziti veleslalomist, imel še več časa za dodatne treninge. Naslednji veleslalom je namreč na sporedu šele v začetku decembra v ameriškem Beaver Creeku.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta