Zelenortski otoki: Rekorderji, ki so že spisali zgodovino

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
30.08.2023 06:10

Danes ob 13.30 bodo Slovenci za konec prvega dela svetovnega prvenstva v košarki igrali proti Zelenortskim otokom, reprezentanci z najboljšim centrom evrolige in tremi ostrostrelci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le najmanjša država udeleženka, po novem so Zelenortski otoki tudi najmanjša država z zmago v zgodovini SP.  
Reuters

Samo še en napad "outsiderjev" preživijo, pa se za Slovence uradno začne drugi del prvenstva oziroma boj za četrtfinale, bi lahko rekli. A pozor, ti "outsiderji", Zelenortski otoki, z dobrega pol milijona prebivalcev celo najmanjša država udeleženka v zgodovini svetovnih prvenstev, bi v skrajnem primeru lahko Slovenijo danes celo poslali domov! Možnosti so minimalne, pa vendarle; če Gruzija ob 10. uri premaga Venezuelo, Slovenija pa izgubi za 24 točk proti Zelenortskim otokom, bi v krogu treh reprezentanc z dvema zmagama imela najslabšo razliko v doseženih in prejetih koših.

Previdnost je torej na mestu, četa Aleksandra Sekuliča pa tako razmišlja samo o zmagi, s katero bi v drugi del, v boj z Nemci in Avstralci za četrtfinale, prinesli popoln točkovni izkupiček. A kakšna reprezentanca sploh so Zelenortski otoki? Sodeč po Fibini lestvici, 64. reprezentanca sveta, torej najnižje rangirana od udeleženk na SP, če izvzamemo sogostiteljico Indonezijo. Proti njim Slovenija še nikdar ni igrala. Tudi sicer so današnji tekmeci prvič del največjega košarkarskega odra. In kako jim je sploh uspelo? Tako, da se je njihov najbolj znan košarkar, 221 cm visoki dolgoletni center madridskega Reala Walter "Edy" Tavares, po zadnji evroligaški tekmi z zasebnim letalom odpravil na ključni kvalifikacijski tekmi in odločilno pomagal ekipi do ključnih zmag. In čeprav so Zelenortski otoki v pripravah na SP odigrali le dve tekmi - in obe izgubili, proti Kitajski s 66:88, proti Turčiji pa s 63:90 - so na košarkarskem mundialu po porazu z Gruzijo (60:85) proti Venezueli prišli do zgodovinske zmage (81:75). In današnjega upanja na napredovanje.

Tako sta se Dončić in Tavares (22) pred petimi leti v Beogradu veselila naslova prvakov evrolige.
REUTERS

Tavares, ki je bil trikrat izbran v idealno peterko evrolige, kot rekorder v blokadah pa je bil dvakrat izbran za najboljšega obrambnega košarkarja tega elitnega tekmovanja, ki ga je z Realom dvakrat osvojil, na tem SP v povprečju dosega le šest točk, a tudi 13 skokov. Ker sta z Luko Dončićem, s katerim sta si leta 2018 Evropo pokorila skupaj, dobra prijatelja, se na tiskovnih konferencah rada pošalita na račun drug drugega. "V Madridu sva se odlično razumela, je pa res, da me na igrišču ni še nikoli blokiral," ga je pred novinarji zbodel Dončić, Tavares pa se je že odzval: "Težko verjamem. Skupaj sva veliko trenirala in zagotovo je kdaj dobil kakšno blokado." Ob tem je dodal: "Luka je izjemen košarkar in odličen človek. Zame je najboljši igralec košarke na svetu. Ima neverjeten pregled nad igro, občutek za skok, hkrati pa je še izjemen strelec. Verjamem, da bo nekoč postal tudi prvak lige NBA. Vsaka ekipa, ki ima takega igralca, je kandidatka za najvišja mesta na vsakem tekmovanju."

A ključni mož letošnje Realove ekipe, ki je poskrbel za preobrat v četrtfinalu proti Partizanu in na koncu popeljal Real do evroligaškega naslova, v napadu ni glavno orožje svoje reprezentance. Denimo ob ponedeljkovi zgodovinski zmagi so kar 60 od skupno 85 reprezentančnih točk dosegli košarkarji na zunanjih položajih, ki si kruh služijo na Pirenejskem polotoku, Betinho Gomes (22), Will Tavares (20), ki ni v sorodu z Walterjem, in Ivan Almeida (18).

"Zelenortski otoki so pokazali, da niso slaba ekipa. Ne nazadnje so premagali Venezuelo, s katero smo sami imeli kar nekaj težav. Po dnevu počitka in temeljiti pripravi upam, da bomo spet prikazali svoj pravi obraz," si želi slovenski reprezentant Gregor Hrovat. Selektor Aleksander Sekulič, ki ga je razveselila novica zdravnikov, da po pregledu Jake Blažiča oziroma njegovega hrbta z magnetno resonanco in računalniško tomografijo ni videti znakov poškodbe, prikimava: "V tem delu tekmovanja šteje vsaka zmaga. Vložek je velik, zato ne pričakujem podcenjevanja. Danes vsi znajo igrati košarko, in če nisi stoodstotno fokusiran, lahko hitro sledi presenečenje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta