Žreb evropskih nogometnih tekmovanj: Slovencem sreča mila - če bodo prej zmagali

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.08.2023 18:25

Na sedežu Uefe so izžrebali pare zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, evropsko ligo in konferenčno ligo. Če Maribor izloči Fenerbahče, ga v 4. predkrogu konferenčne lige čaka boljši z dvoboja Twente - Riga

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčani se bodo v sredo ob 9.30 z letališča Edvarda Rusjana podali na tretje evropsko gostovanje.
Sašo Bizjak

Še pred začetkom tretjega kroga kvalifikacij za evropska nogometna tekmovanja je Evropska nogometna zveza (Uefa) izvedla žreb za pare v play-offu. Olimpija, Maribor in Celje so izvedeli, kdo bo njihov tekmec v primeru napredovanja, Ljubljančani tudi, s kom se bodo pomerili v primeru poraza. Po zmagah nad Valmiero in Ludogorcem danes začenjajo boj z Galatasarayem za preboj v zadnji krog kvalifikacij lige prvakov, nastopanje v katerem od evropskih pokalov pa že imajo zagotovljeno vse do decembra. Turški prvaki bodo jutri ob 21. uri najprej gostovali v Stožicah, nato pa prihodnji teden zeleno-bele gostili na Rams Parku. Vijoličasti se bodo v sredo podali proti turški prestolnici, kjer jih v četrtek ob 20. uri čaka dvoboj tretjega predkroga konferenčne lige proti Fenerbahčeju, povratni obračun bo teden dni kasneje v Ljudskem vrtu. Vstopnice so že v prodaji. Celjani bodo prav tako v četrtek gostili beloruski Neman Grodno, obračun bo v Stožicah, saj Arena Z'dežele ne ustreza standardom Uefe za ta rang tekmovanja. Izkupiček od prodanih vstopnic bo šel za pomoč prizadetim v poplavah, so sporočili iz knežjega mesta.

Zmagovalec dvoboja Olimpija - Galatasaray se bo v play-offu lige prvakov, ko ekipe pred tekmo že prisluhnejo uradni himni tekmovanja, pomeril z boljšim iz dvoboja med Klaksvikom in Moldejem. Za favorite veljajo norveški prvaki, a pozor, prvak Ferskih otokov je v prvih dveh predkrogih lige prvakov izločil madžarske prvake Ferencvaroš in lani najboljšo ekipo švedskega prvenstva Häcken. Če Ljubljančanom ne uspe presenetiti favoriziranih Turkov s številnimi zvezdniki v svoji zasedbi, se bodo v play-offu evropske lige pomerili z zmagovalcem dvoboja Qarabag - HJK Helsinki. Azerbajdžanci so od sezone 2014/15 vselej igrali v skupinskem delu katerega od evropskih nogometnih tekmovanj, enkrat tudi v ligi prvakov. Finci so v prejšnji sezoni v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo s skupnih 3:0 premagali Maribor in nato igrali v skupinskem delu tega tekmovanja. V sezoni 2018/19 je Olimpija igrala tako proti azerbajdžanskemu Qarabaqu (izpad po skupnih 0:1 v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, ko so zmaji igrali brez napadalcev oziroma je to vlogo pod vodstvom Ilije Stolice imel Rok Kronaveter) kot nato proti HJK-ju (skupna zmaga s 7:1 v drugem predkrogu evropske lige, že pod vodstom Aleksandra Linte, namestnika odstavljenega Stolice).

Morebitna nasprotnika na zadnji stopnički pred skupinskim delom konferenčne lige sta dobila tudi Maribor in Celje. Vijoličasti morajo za uvrstitev v play-off najprej premagati sloviti Fenerbahče. Če 16-kratnim slovenskim prvakom po Maltežanih in Luksemburžanih uspe izločiti tudi Turke, se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja Twente - Riga. Favoriti so Nizozemci, toda Latvijcev ne gre odpisati, saj jih vodi milijonar, ki v klub vlaga ogromno denarja. Celjane, ki so v tej evropski sezoni izločili favorizirano Vitorio Guimaraes, v primeru napredovanja proti Neman Grodno čaka boljši iz dvoboja med AEK Larnako in Maccabijem iz Tel Aviva. Uvrstitev v skupinski del konferenčne lige za Celje tako ostaja dosegljiva možnost, sploh ob dejstvu, da so se suvereno zoprstavili eni najboljših ekip portugalskega prvenstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta