Dom na Osankarici na prodaj za 135.000 evrov, cenitev občine petkrat nižja

Nina Ambrož Nina Ambrož
11.02.2024 04:00

Dom na Osankarici še vedno popožarna ostalina, bodo pa tam kmalu postavili zunanjo panojsko razstavo o Pohorskem bataljonu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom na Osankarici je v razsulu že skoraj tri leta. 
Sašo Bizjak

Dom na Osankarici je v razsulu že skoraj tri leta. Sredi pohorskih gozdov je klavrna ostalina stavbe, ki je aprila 2021 pogorela. V domu sta bila muzej Pohorskega bataljona in gostilna, ni pa imel statusa planinske koče. Lastnik nepremičnine, kjer je pred požarom stala izletniška hiša, je Zvonko Krošl, muzejski del in zemljišče okoli objekta sta v lasti Občine Slovenska Bistrica. Krošl nepremičnino že dlje časa prodaja, vendar za ceno, kakršno postavlja, ne dobi kupca. V interesu bistriške občine, ki jo vodi župan Ivan Žagar in ima na nepremičnini predkupno pravico, je, da bi prostor uredili. Nakup, o katerem je vodstvo občine že razmišljalo, je še vedno aktualna opcija, a ne za vsako ceno. Se pa na Osankarici obeta novost - panojska zunanja razstava. 

Brez resne ponudbe za nakup 

Krošl nepremičnino na nadmorski višini 1193 metrov med Črnim jezerom in spomenikom Pohorskega bataljona prodaja preko agencije. Na zemljišču, velikem 1433 kvadratnih metrov, stoji del stavbe, ki ni pogorel, in sicer kletna etaža in del muzeja, ki je v lasti občine. V okolici se nahajajo Šumik (5 kilometrov), Areh (11 kilometrov), Pesek (13 kilometrov), Rogla (16 kilometrov). Zaradi bližine teh turističnih točk, smučišča Trije kralji, priljubljenosti med pohodniki, kolesarji, gobarji in drugimi ljubitelji aktivnosti v naravi predstavlja priložnost za gradnjo nadomestnega gostinsko-turističnega objekta, navaja nepremičninska agencija. Cena je 135.000 evrov, kar pomeni 94 evrov za kvadratni meter. Po podatkih Geodetske uprave RS je bila v letu 2022 povprečna cena zemljišča za gradnjo na območju Pohorja 33 evrov za kvadratni meter. 

Letošnji slavnostni govornik na osredni slovesnosti pri bližnjem spomeniku na Osankarici je bil predsednik DS Marko Lotrič 
Sašso Bizjak

Agent nepremičninske agencije Zoro pravi, da so za nepremičnino na Osankarici prejeli nekaj poizvedovanj posameznikov iz Slovenije in tujine, ki jih mika gostinsko-turistična dejavnost, resne ponudbe pa ni izkazal še nihče. 

Občina Slovenska Bistrica pojasnjuje, da sta njihov nakup nepremičnine na Osankarici in uveljavljanje predkupne pravice "odvisna od cene in sklepa občinskega sveta, katerega pristojnost je, da odloča o nakupu večjih nepremičnin". Občinarji so se s Krošlom o morebitnem nakupu nazadnje pogovarjali septembra lani, ko je nepremičnino ponudil za 120 tisočakov. Ker občinska cenitev kaže štiriinpolkrat nižjo vrednost, soglasja ni bilo. Cenilec nepremičnin Boštjan Gabrijan, ki ga je angažirala bistriška občina, je vrednost nepremičnine septembra 2021 ocenil na 26.700 evrov. Cena, ki jo zdaj poskuša iztržiti agencija, je kar petkratnik vrednosti občine, postavljene pred dvema letoma in pol. V tem času se cene na trgu nepremičnin niso drastično spremenile, ima pa nepremičnina doma na Osankarici poleg zemlje še zgodovinsko, kulturno in simbolno vrednost.

Nova zgradba in nova razstava 

Konkretnih večjih prostorskih in vsebinskih načrtov ne bo, dokler na Osankarici ne bo novega lastnika. Lokalni odbor Socialnih demokratov je za to, da bi pohorski dom ostal v javnem interesu in postal objekt Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, s peticijo pred dvema letoma zbral 224 podpisov. Vendar je prejšnja vlada, ki jo je vodil premier Janez Janša, idejo SD zavrnila.

Kmalu po požaru, ko so bile na prizorišču še različne enote.  
Sašo Bizjak

Objekt je v takem stanju, da ga ni mogoče hitro usposobiti. Potrebni sta temeljita sanacija in dograditev muzejskega in tudi gostinskega dela, saj je ta po požaru ruševina. Občina Slovenska Bistrica na grobo ocenjuje, da bi za muzejsko stran, če bi jo odstranili in postavili novo zgradbo z modernejšo zasnovo muzejske zbirke, stroški znašali 150.000 do 200.000 evrov. 

Eksponate z razstave Partizansko Pohorje, ki je v domu na Osankarici v slikovnem in tekstovnem gradivu ter z dokumentarnim filmom prikazovala boj Pohorskega bataljona med drugo svetovno vojno, hranijo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki je skrbnik muzejske zbirke. Del gradiva o tem zgodovinskem obdobju se kmalu vrača na Osankarico. Muzej NO je namreč pripravil stalno razstavo o Pohorskem bataljonu, ki na šestih velikih panojih s fotografijami in besedilom prikazuje začetek, akcijo in padec borcev. Predvideni so panoji s kovinskimi nosilci, ki bodo vkopani v zemljo in postavljeni na občinsko zemljišče. Simona Tripkovič, direktorica Muzeja NO, napoveduje, da čakajo le še ugodne vremenske razmere.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta