Firbcanje po Mariboru: Čevljarček se je izdajal za detektiva

Vid Kmetič
08.04.2024 04:00

Najbrž ga ni prebivalca ali prebivalke tega mesta, ki ne bi poznal zgodbe o čevljarčku – vsaj med najmlajšimi ne. V naši zgodbi pa je bil nek drug čevljarček

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgodba o čevljarčku, ki naj bi rešil mesto pred Turki, je popisana tudi v slikanici Maje Brodschneider Kotnik.
Kiki Omerzel

Ti vam bodo v en glas povedali zgodbo o pogumnem čevljarskem pomočniku, ki se je, preoblečen v Turka, odkradel iz mesta ter pri Treh ribnikih odprl zapornice z vodo, ki so nato napolnile mestni obrambni jarek ter odplaknili turško vojsko, ki je takrat oblegala mesto. Seveda gre za mestno legendo in od vsega drži le, da je mogočna turška vojska Sulejmana Veličastnega septembra 1532 res oblegala mesto in ga ni osvojila, a ne zavoljo pogumnega čevljarčka.

Skoraj štiristo let kasneje je bil v Mariboru na delu čevljarski pomočnik neke druge vrste. Avgust B. je bil v svojem bistvu najbrž šaljivec z bujno domišljijo, verjetno se je tudi nekoliko dolgočasil - in januarja leta 1928 si je privoščil šalo, ki je očitno drugi vpleteni niso sprejeli z nasmehom.

Zgodba o čevljarčku, ki naj bi rešil mesto pred Turki, je popisana tudi v slikanici Maje Brodschneider Kotnik.
Kiki Omerzel

Nekega večera je v lokalu sedel v bližini zakoncev G. in oba sta hitro opazila, da ju neznanec pozorno opazuje in vleče na ušesa ter poskuša ujeti vsako besedo njunega pogovora. Da bi se mu izognila, sta iz Narodnega doma odšla v kavarno Rotovž. Brž ko sta sedla za svojo mizo, je skozi vrata vstopil neznanec, ki ju je prej opazoval, in pristopil do njiju. Na vprašanje, kaj želi, je odgovoril, da se želi pogovoriti z gospodom. Predstavil se je za detektiva, a mu zakonca nista najbolj verjela. Gospod G. je odšel iz kavarne, "detektiv" pa mu je sledil, dokler nista prišla do stražnika na obhodu. Ta je Avgusta B. aretiral in ga odpeljal na policijsko postajo na zaslišanje. Tam se je branil, češ da ga je najel neki detektiv in mu plačal 30 din, da zasleduje zakonca in opazuje, kdo od njiju plačuje zapitke.

"Zagovor je jalovin, gre najbrže za drzno šalo avanturistično razpoloženega čevljarja. Zagovarjal se bo radi goljufije pred sodiščem," zaključi zgodbo Mariborski večernik Jutra 26. januarja 1928.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta