(FOTO) Kam na izlet? Na ogled prelepega Rafutskega parka

Damijan Toplak Damijan Toplak
28.07.2024 06:00

Pred nekaj meseci so na območju Nove Gorice po temeljiti prenovi znova odprli Rafutski park, v katerem še zdaj rastejo številne redke rastlinske vrste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rafutski park s skrivnostno orientalsko vilo
Damijan Toplak

Z letošnjim aprilom so na novogoriški mestni občini s pomočjo evropskih sredstev sklenili prenovo Rafutskega parka z ureditvijo dostopa, kar predstavlja prvi korak k oživitvi parkovnega kompleksa. V prenovo je bilo vloženih 2,77 milijona evrov, od tega 1,38 milijona evrov evropskih sredstev, 55.383 kvadratnih metrov zaraščenih in neurejenih zelenih površin, nekdaj skrbno zasajenih z urejenimi potmi, so prenovili in predali novemu življenjskemu ciklusu. Rafutski park je odprt vsak dan, vstopnine pa za zdaj ni. Od aprila do novembra je park odprt med 8. in 20. uro, od novembra do marca pa od 8. do 17. ure. Osebe z oviranostmi naj obisk najavijo v Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, kjer bodo poskrbeli za ustrezno spremstvo. Prenova Rafutskega parka sodi v sklop različnih aktivnosti, ki se odvijajo v okviru projekta Evropska prestolnica kulture (EPK), ki ga bosta Nova Gorica in italijanska Gorica gostili v letu 2025.

Rafutski park v Pristavi pri Novi Gorici zaznamujejo številne eksotične rastline.
Damijan Toplak

Parkovni kompleks predstavlja edinstveno naravno in kulturno dediščino tudi v evropskem prostoru ter izjemno obogatitev turistične ponudbe obeh Goric. Z obiskom parka dobite vpogled v razvoj Gorice in njene vpetosti v tok svetovne zgodovine, o usodi aleksandrink in o arhitektu Antonu Laščaku. Rafutski park je bil urejen v drugi polovici 19. stoletja, ko so bile na približno tri hektarje velikem območju Rafutskega griča pod Kostanjevico na območju slovensko-italijanske meje zasajene nekatere redke rastlinske vrste, tudi bambus, ki so v parku prisotne še danes. Vzhodni del parka je leta 1907 odkupil omenjeni arhitekt Laščak, ki je sicer deloval v Egiptu, ga med letoma 1909 in 1914 uredil ter na njem postavil nenavadno vilo, zasnovano v neoorientalskem slogu, ki se ponaša s 23 metrov visokim minaretom, in grajeno z rdečo opeko. Laščak v tej vili nikoli ni živel, menda pa je njegovo življenjsko pot zaznamovalo, da mu je lokalna italijanska zavarovalnica izplačala ponarejene bankovce. Zadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Od tedaj so prostori prazni in propadajo, a obnova vile naj bi se začela leta 2025.

Neja Tomšič skrbi za vsebinsko prenovo Rafutskega parka.
Damijan Toplak

Slikovita pot do Laščakove vile se začne pri slogovno enako zanimivi vratarnici in vijugasto vzpenja skozi park, pri tem postopoma razkriva edinstven kompleks z orientalskim pridihom. Zahodni del današnjega parka je v raznolikosti in pestrosti vegetacije bogatejši. Zaradi ugodnih talnih in klimatskih razmer v Rafutskem parku uspeva več izjemnih eksotičnih rastlin, ki so v Sloveniji redke. Neja Tomšič, ki je vodja vsebinske prenove Rafutskega parka, je ob našem obisku pojasnila, da so zvočno instalacijo v parku že postavili, za naslednje leto, ko bosta Nova Gorica in Gorica gostili EPK 2025, pa na območju Rafutskega parka med drugim načrtujejo poseben performans, ki so ga poimenovali Razpletanje vrta.

Orientalska vila v Rafutskem parku
Damijan Toplak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta