(FOTO) Na Mariborsko Pohorje po sončni vzhod množica ljudi, prihodnje leto spet na veliko

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.06.2024 11:39

Sedaj je že tradicija, navada številnih, da se gre 21. junija na Pohorje gledat sončni vzhod. Bodisi do vrha ali zgolj do Trikotne jase, kjer je bilo tudi tokrat najbolj množično. Prihodnje leto napovedan ponovno večji dogodek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Precej ljudi je sonce pričakalo tudi na grebenu pri priljubljenem srčku.
Branka Bezjak

Včeraj zjutraj, ob 5.04, ko je bil napovedan sončni vzhod, je bilo Mariborsko Pohorje ponovno polno, kakor sicer med letom ob tej uri zagotovo ni. Na junijski solsticij, ko Sonce potuje po svoji najsevernejši poti na nebu in označuje astronomski začetek poletja na severni polovici zemeljske oble, je bilo najbolj množično sicer na Trikotni jasi, kjer je ekipa poskrbela za glasbo in dobro vzdušje, do tja se je bilo mogoče peljati tudi s sedežnico. Nežne pesmi, kakor pritiče jutranji uri, je zapela Ana Grdadolnik, sicer udeleženka šova Slovenija ima talent. 

Prav ob omenjeni uri se sonce sicer še ni pokazalo, kajti nebo je zastirala koprena, pomešana s saharskim peskom. Nekaj minut zatem pa le, a prav tako sramežljivo. Je pa kljub temu pritiskala vročina že tako zgodaj. Številni so rumeno kroglo pričakali na grebenu pri sedežnici Sleme oziroma pri priljubljenem srčku, najbolj vztrajni so odšli do vrha. Čeprav se tam ni nič dogajalo.

sončni vzhod Pohorje solsticij trikotna jasa
Martina Rauter

Zato pa za prihodnje leto, ko 21. junij pride na soboto, Martina Rauter, ki je leta 2017 začela z dogodkom, pohodom na Pohorje ob poletnem solsticiju, in začrtala, da je to sedaj za marsikoga stalna tradicija, obljublja, da bo spet "nepozabno, sestavljeno iz samih lepih zgodb po celi poti do vrha."

Četudi zadnjih par let dogajanja na vrhu, kjer je bil sicer manjši koncert, vozila je tudi gondola itd., ni, ljudje pridejo, dogajanja pa torej nadomeščajo na Trikotni jasi. V vsakem primeru pa je vsakokrat drugače in nekaj posebnega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta