(FOTO) Rače - Fram: Brez zagnanih prostovoljcev, članov društev iz občine, drsališča ne bi bilo

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.01.2024 04:35

Letos prvič je na grajskem dvorišču v Račah veliko drsališče. Občina sicer pokrije najem pokritega drsališča in izposojo drsalk, a brez zagnanih članov društev, ki drsališču namenjajo mnogo prostovoljnih ur, ne bi delovalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri od predstavnikov društev na drsališču v Račah (z leve): Bojan Turnšek, Peter Finguš, Marko Cesar, Peter Hajdinjak, Iztok Rojko, Kristijan Gselman, Robert Širec
Igor Napast

Povezanost, angažiranost, požrtvovalnost, zagnanost članov in odgovornost do skupnosti so v Račah razlog za razvedrilo, smeh, veselje, druženje, rekreiranje, povezovanje ... Od začetka decembra in še do konca januarja bodo za delovanje drsališča, varnost in okrepčilo ob njem vsako približno po dober teden skrbela društva ŠTD Toti lisjaki in Mladi upi/RK Rače, PGD Rače in KKID Sv. Jožefa Delavca Rače, PGD Sp. in Zg. Gorica, NK Rače, LD Rače, PGD Podova, Jadralni klub Fram, RD Fram, LD Fram, DK Morje, ŠD Sp. in Zg. Gorica.

Devet dni so članice društev Mlad upi in RK Rače skrbele za vse na drsališču.  
Arhiv društva

S člani nekaterih od teh društev in županom občine Samom Rajšpom smo se srečali pri drsališču, da so povedali o svojih vtisih in svojem angažmaju. "Prišli, videli, zmagali," je povzel Kristijan Gselman, tajnik društva Toti lisjaki, ki je decembra odprlo drsališče. "Brez društev to ne bi uspelo. Devet dni smo bili tukaj, se odrekali marsičemu. Drsališče je res odprto od 15. ure, ampak treba je biti tu dve uri prej, da vse pripraviš, skuhaš čaj, vino, da so nato lahko ostali začeli delati," je dodal predsednik Totih lisjakov Iztok Rojko. Drsanje je brezplačno, prav tako izposoja drsalk in čelade (treba je poravnati samo pet evrov kavcije), brezplačen je tudi čaj. In za vse to skrbijo člani društev. V vsaki hišici vsaj po dva, še dva ali trije skrbijo za red in varnost na drsališču, led je treba nekajkrat dnevno očistiti. Obenem poskrbijo še za lačne s ponudbo toplih prigrizkov. Sami skrbijo tudi za glasbo z ozvočenjem. Bolj za šalo pa med društvi poteka tekmovanje, kdo ima boljše kuhano vino.

Društva so se med seboj povezovala, da so lahko poskrbela za vse- izdajo drsalk, čiščenje, točenje čaja, izposojo čelad, red na drsališču ... 
ŠTD Toti Lisjaki

Od deset do petnajst članov dela v vsaki skupini, manjša društva pa so se povezala, da so lahko ves teden skrbela za vse potrebno. Sogovorniki izpostavijo še, da je pred prevzemom tedna na drsališču še vsaj za dva tedna predpriprav - kakšno hrano nabaviti, koliko hrane in pijače, kdo kaj prinese, kako se bodo člani organizirali, kdaj bo kateri prišel. "Ali imaš prostovoljstvo v sebi ali ga nimaš. Pri prostovoljnih gasilcih se ve, da je to v našem DNK, da smo v službi ljudstva," pojasni Robert Širec, predsednik PGD Rače. Sešteli so številke in ugotovili, da so njihovi člani skupaj oddelali okoli tisoč prostovoljnih ur. Oni namreč skrbijo, da je ledena ploskev brezhibna, vsak večer jo po koncu drsanja zalijejo z vodo. "Do zdaj smo porabili okoli 80 kubičnih metrov vode in okoli 150 strojnih ur," pove Širec.

Drsalke je treba tudi nastavljati. Kolikor še gre, seveda. 
Pgd Sp. In Zg. Gorica

S pripravami drsališča so namreč začeli že 14. novembra. "Od 12 do 14 ur na dan porabiš - najprej za priprave in še za pospravljanje," pripomni Marko Cesar iz Jadralnega kluba Fram. "Ni bilo enostavno organizirati ljudi, saj so v službah. Pozitivno je, da smo se društva v občini povezala, si prenašala informacije, posojamo si kuhalnike," ponazori. Marsikdo je odšel prej iz službe, si vzel kakšen prost dan. Pripravljeni so garati, ne ležati doma na toplem. "Če nas, takšnih zagnancev, ne bi bilo, ne bi bilo drsališča. Tu se kaže pripadnost lokalni skupnosti in društvu. Ko si enkrat član, si član, ko se je treba veseliti in ko je treba delati," je jedrnat Peter Fingušt, član tako ŠD Sp. in Zg. Gorica ter PGD Sp. in Zg. Gorica. V obeh društvih je izjemno angažiran tudi Peter Hajdinjak, nekdanji poveljnik gasilskega društva in prvi predsednik športnega društva. Tretji teden so prostovoljni gasilci iz obeh Goric skrbeli za grajsko drsališče, pri čemer je od 30 do 40 članic in članov (ter tudi prijateljev) opravilo več kot tisoč ur brezplačnega prostovoljnega dela. Društvom je prepuščen tudi spremljevalni program. Bogatejši je, več je obiskovalcev, več je lahko zaslužka od prodaje hrane in pijače.​ PGD Sp. in Zg. Gorica so organizirali obisk Božička s spremstvom, ki je obdaril več kot 500 otrok. "Vsak dan nas je prisotnih od deset do petnajst, čez vikend vsaj dvajset," je pojasnil ​Hajdinjak. Izkupiček je namenjen delovanju društev. ​Sogovorniki so soglasni. "Brez nič ni nič. Najprej moraš nekaj dati, da lahko nekaj dobiš," je jasen Hajdinjak.

Na ledu
Pgd Sp. In Zg. Gorica

Občina bo za najem drsališča, pripravo podesta, šotor in drsalke odštela skoraj 35 tisoč evrov. "Ni mogoče vsega gledati le skozi finance, pomembno je, kakšen je doprinos lokalni skupnosti. In drsališče je največja promocija občine. V mesecu in pol je bilo tukaj od 15 do 20 tisoč ljudi. Res, da so nekateri prišli večkrat. Po 20 letih sem tu srečal sošolce iz srednje šole in fakultete, ker so v Mariboru slišali, da imamo v Račah super drsališče," pravi župan Samo Rajšp. ​​Zelo ponosen je na svoje občane: "Oni so ponosni na nas, mi pa še bolj na njih. Verjamem, da v vsaki občini to ne bi delovalo na ta način. Le s sodelovanjem lahko pridobiva lokalna skupnost. Občina plača drsališče, društva ga upravljajo, to je edini način, da deluje. Če društva ne bi bila tako aktivna, bi bilo drsališče tako drago, da ga naš proračun ne bi prenesel." Župan napoveduje še popravke razpisa, preko katerega financirajo občinska društva: "Žakelj bo še vedno isti, le aktivnejša društva bodo dobila nekoliko več - da tista društva v občini, ki spijo, stimuliramo."

Ekipa Jadralnega kluba Fram: "Od 12 do 14 ur na dan porabiš - najprej za priprave in še za pospravljanje."
Arhiv kluba

Do srede, 31. januarja, lahko še ujamete zadnje dni drsanja v Račah. V rokah ga imajo člani ŠD Sp. in Zg. Gorica, obljubljajo pestro dogajanje, pomahali bodo drsališču v slovo. Jutri, v petek, pripravljajo disko drsanje, v soboto otroško rajanje (Arbadakarba), v nedeljo bo drsanje z zvezdami, saj bo gost zmagovalec kmetije Žan Simonič ter člani Exatlona z glasbenim nastopom. ​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta