(FOTO) Toča na območju Slovenske Bistrice povzročila večmilijonsko škodo

Natalija Sinkovič
16.07.2024 15:00

Po hudem neurju s točo, ki je minulo soboto prizadelo območje občine Slovenska Bistrica, gasilci in civilna zaščita odpravljajo posledice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minulo soboto je po območju Slovenske Bistrice klestila toča.
Andrej Petelinšek

Po hudem neurju s točo, ki je minulo soboto prizadelo območje občine Slovenska Bistrica, so gasilci in civilna zaščita odpravljali posledice. V začetku tedna so bile številke še bolj neizprosne kot takoj po neurju. Po besedah župana Ivana Žagarja je povzročilo veliko škodo na celotnem območju občine, največ pa v mestu Slovenska Bistrica in krajevnih skupnostih Vrhole, Preloge in Zgornja Ložnica. "Poškodovanih je najmanj 420 objektov, predvsem streh, veliko škode je tudi na avtomobilih, toča je poškodovala pločevino in stekla, in na okoli 350 hektarjih kmetijskih površin. Škoda je zelo različna, po prvih ocenah od 20- do 80-odstotna," je dejal Žagar. Poudaril je, da je škoda nastala tudi na komunalni infrastrukturi, ocenjujejo jo na okoli 400.000 evrov. Na centralni čistilni napravi je uničilo fotovoltaično elektrarno, a čistilna naprava kljub temu nemoteno obratuje. Na javnih objektih na srečo ni večjih posledic sobotnega neurja.

V trgovini Oprčkal so točo shranili kar v zmrzovalnik k ostalim živilom.
Sanja Verovnik

Bolj natančna ocena bo šele narejena, a v občini ocenjujejo, da bo škoda zagotovo dosegla več milijonov evrov, zato upajo na državno pomoč, je dejal in dodal, da so bili letos že soočeni z neurji, ne sicer v takšnem obsegu, a so del rezerv že počrpali.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenska Bistrica David Prelog je na tiskovni konferenci v začetku tedna pojasnil, da so intervencijo začeli v soboto okoli 16. ure: "Prednost smo dali bivalnim prostorom, nato gospodarskim in drugim objektom. Do sobote zvečer smo zabeležili okoli 250 dogodkov, doslej pa jih je bilo skupno prijavljenih 420." Od sobote je ves čas aktivnih okoli 150 gasilcev iz Gasilske zveze Slovenska Bistrica, na pomoč pa so jim priskočili tudi iz sosednjih društev. "Potrebujemo predvsem gasilska vozila z lestvami in stroje za posredovanje na višini. Poskušamo obvladovati teh 420 dogodkov, ki so bili doslej prijavljeni. Na žalost prijave še vedno prihajajo, a se zadeve umirjajo," je navedel Prelog. Pri odpravljanju posledic so dejavni vsi deli civilne zaščite. "Doslej smo porabili kar 14 tisoč kvadratnih metrov folije," je povedal poveljnik Civilne zaščite Občine Slovenska Bistrica Branko Hojnik. Dodal je, da je zaradi obsežnosti naravne nesreče težko pomagati vsem hkrati: "Zato občane prosimo, da so potrpežljivi."

Andrej Petelinšek

Sobotno neurje je povzročilo škodo tudi v sosednji občini Oplotnica, kjer so prav tako poškodovane strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta