(FOTO) V Krčevini pri Vurbergu postavili največjo diptih sončno uro

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.03.2024 06:30

V Krčevini pri Vurbergu poleg vremenske postaje zdaj stoji še prav posebna sončna ura.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Diptih sončna ura, pravijo avtorji največje v Sloveniji, je lahko lep okras na vrtu, učni pripomoček in tudi turistična zanimivost.
Albin Gradišnik

Na vrtu v Krčevini pri Vurbergu, ob amaterski vremenski postaji, sta dolgoletna ljubiteljska astronoma Marko Vidovič in Albin Gradišnik v sodelovanju z Jankom Levaničem postavila po njim znanih podatkih največjo samostoječo diptih sončno uro v Sloveniji.

Kaže tudi dnevni koledar

Kot pojasnjujejo, so namreč v Sloveniji v večini le vertikalne in horizontalne sončne ure na stenah cerkva, stavb in vrtov. V bližnji in daljni okolici, še posebej pa jim je ostala v spominu horizontalna sončna ura, ki je postavljena v bližini cerkve svetega Ožbalta na Ptuju, na Potrčevi cesti 24. V njihovi uri pa so si želeli združiti horizontalno in vertikalno sončno uro v eno skupno, po zgledu prenosnih žepnih diptih sončnih ur iz 16. in 17. stoletja: "V zgodnjekrščanski literaturi, cerkvenih oltarjih in v astronomiji najdemo predmete z dvema ploščama, ki sta vezan par. Naredili smo tak vezan par, diptih. Diptih sončna ura je izdelana kot kombinirana navpična in vodoravna sončna ura z enim gnomon, ki na obeh številčnicah prikazuje enak čas."

Diptih sončna ura, pravijo avtorji največje v Sloveniji, je lahko lep okras na vrtu, učni pripomoček in tudi turistična zanimivost.
Albin Gradišnik

Večina sončnih ur kaže lokalni sončni čas. Nekatere imajo tudi deklinacijske črte. Sami so, kot izraz spoštovanja do znanstvenikov, ki so 5000 let vlagali napore, da bi uskladili uro in nebo, želeli, da njihova ura kaže tudi koledar: "Tako vertikalni kot horizontalni del sončne ure kažeta dnevni koledar preko opoldanske analeme z označenimi prvimi dnevi posameznega meseca v letu, deklinacijskih črt, črt pomladnega in jesenskega enakonočja ter zimskega in poletnega solsticija."

Pomembnost pravilnih izračunov

Kot še poudarja trojica, sončna ura meri čas s pomočjo navidezne lege Sonca na nebu oziroma sončne svetlobe in sence, ki jo na ravno in navpično urino ploskev njihove diptih sončne ure meče palica oziroma gnomon, postavljena pod različnim kotom glede na posamezno ploskev: "Pri izdelavi smo se zavedali, da bo sončna ura kazala točen čas skozi vse leto le, če bodo vsi izračuni pravilni in bo tudi natančno tiskarsko izdelana ter pravilno postavljena. Pri diptih sončni uri še toliko bolj. Zaradi združitve dveh ur v eno je gnomon pod različnimi koti glede na posamezno urno ploskev in tudi različno oddaljen od roba posamezne ploskve, da kaže enak čas, saj je treba senco Sonca iz nebesne krogle enkrat preslikati na vodoravno, drugič pa na navpično ploskev - in hkrati obe preslikavi združiti v eno. Tu je svoj del dodal Janko Levanič, ki ima več desetletne izkušnje z natančnim tiskom in izredno preciznim grafičnim oblikovanjem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta