Gero Angleitner je postal častni član ZKD Maribor. Kdo so še nagrajenci, odlični v ljubiteljski kulturi?

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
11.12.2023 04:25

Letošnji nagrajenci jubilanti so pustili globoko sled v mariborski (ljubiteljski) kulturi. Nagrade so jim predstvavniki JSKD, Območna izpostava Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor (ZKD) podelili na 16. Dnevu kulturnih društev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inge Breznik, Franci Pivec, Gerhard Angleitner, Ervin Hartman in Matija Varl
Anita Kirbiš

"Dan kulturnih društev vsako leto obeležujemo konec novembra v spomin na Janeza Karlina, legendo društvene kulture. Letos sovpada s tem veselim dnevom kulture, ki ga obeležujemo 3. decembra. Obeležili bomo še en praznik, to je svetovni dan zborovstva, ki ga sicer praznujemo drugo soboto v decembru. To je največje svetovno gibanje za sožitje med ljudmi za mir na svetu pod okriljem svetovne zborovske zveze (IFCM). Tudi v Mariboru in Sloveniji je petje v zboru najpogostejša oblika kulturnega delovanja, v zborih namreč prepeva kar 37 milijonov Evropejcev," je uvodoma povedala predsednica ZKD Maribor Inge Breznik. Na začetku prireditve je zbrane nagovoril tudi Matija Varl, vodja JSKD, OI Maribor.

Na Dnevu kulturnih društev podelijo priznanja za odlične ustvarjalne dosežke v ljubiteljski kulturi in jubilejna priznanja. Letošnji nagrajenci so bili trije, vsi tudi 80-letniki: Gerhard Angleitner, Ervin Hartman in Franci Pivec. Gerhard Angleitner - Gero, sicer magister elektrotehnike, je prejel naziv častni član ZKD Maribor. Je vseprisoten obraz ne le fotografske scene, ampak mariborskega kulturnega življenja sploh, ki ga občutljivo in kritično beleži že več kot 60 let. Član Fotokluba Maribor je od leta 1996, skupni izid njegovih fotografij pa presega 50 samostojnih in približno toliko skupinskih razstav. Njegove priljubljene teme so narava, potovanja in predvsem Maribor, še posebej kulturni dogodki. Ob njegovi 80-letnici je od oktobra v Fotografskem muzeju Muzeja narodne osvoboditve na ogled retrospektivna razstava.

Ervin Hartman - Vinči, diplomirani ekonomist z ugledno poklicno kariero, prihaja iz znane glasbene družine, izšolan za več inštrumentov ter kot dirigent sinonim za znamenito mariborsko "Poštno godbo". Skozi skoraj šest desetletij v Mariboru ni bilo pomembnega javnega dogodka brez njegovega nastopa. Odločilno je prispeval k strokovni rasti slovenskega godbeništva in mu zagotovil zelo opazno mesto v mednarodni organizaciji te razširjene in vplivne kulturne dejavnosti. V KUD Pošta je ustanovil glasbeno šolo, nekdanji mladinski orkester, Godbo veteranov Štajerske, je pa tudi ustanovitelj in dirigent mednarodnega Rotary orkestra.

Prejemniki priznanj za posebne dosežke na področju kulture Bojan Kocbek, Timotej Hauptman, za Andrejo Senčar je nagrado prevzel Tone Partljič in Miša Zorec
Anita Kirbiš

Franci Pivec, filozof in sociolog ter magister informacijskih znanosti, je društvenik od svojega 14. leta. V Celju je igral na Delavskem odru, v Ljubljani ga je potegnilo vase študentsko gibanje, v Maribor pa je prišel zaradi nastajajoče univerze. Občasno je zašel v politiko, a se je iz nje tudi izvil, da ni postala njegova usoda. V kulturnih društvih se je preizkusil v vseh zvrsteh, a na prvem mestu je zborovski pevec. Ko je bilo potrebno, je vzel v roke tudi organiziranost kulturnih dejavnosti v Sloveniji in Mariboru, kjer je po 32 letih Karlinovega vodenja na njegovo prošnjo "začasno" prevzel njegovo funkcijo ter jo zapustil po 23 letih.

Na prireditvi so podelili tudi posebna gledališka priznanja regijskega selektorja. Nagradi za moški vlogi sta prejela Bojan Kocbek (KUD Zvonke Antoličič Miklavž) in Timotej Hauptman (KUD Jožeta Stupnika Svečina). Nagradi za ženski vlogi sta prejeli Andreja Senčar (KUD Marice Kerenčič Pesnica) in Miša Zorec (KD Pekre – Limbuš). Posebno priznanje selektorja je prejela Mojca Bernjak za kostumografijo (KUD Jožeta Stupnika Svečina).

V koncertnem delu so nastopili Moški pevski zbor Slave Klavore. Vodenje zbora, ki prihodnje leto obeležuje 80 let, je letos ponovno prevzela Branka Janc Radmilovič. Tukaj je bila tudi Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana pri KUD Pošta Maribor, ki deluje preko 20 let. Pred kratkim so posneli zgoščenko s historičnimi marši in izvedli koncert Cvetje v jeseni.

Nagrajenci in nastopajoči so si prislužili gromke aplavze, za zaključek so vsi v dvorani zapeli venček slovenskih narodnih, dogodku pa so v preddverju tudi nazdravili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta