Iz dimnika glavne ptujske kotlovnice se vije nenavaden dim: Vse je po predpisih, trdi upravljavec

Hojka Berlič Hojka Berlič
01.04.2024 04:30

Podjetje Javne službe Ptuj zagotavlja, da je bel dim predvsem para. Kotlovnico so tudi posodobili, dotrajan kotel na zemeljski plin so zamenjali s kotlom na lesno biomaso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavna kotlovnica v Volkmerjevi ulici na Ptuju
Hojka Berlič

Glavna kotlovnica daljinskega ogrevanja na Ptuju je bila zgrajena in je začela delovati leta 1986. Danes z njo ogrevajo 35 večstanovanjskih objektov. Lani je njen upravljavec, podjetje Javne službe Ptuj, kotlovnico posodobil, dotrajan kotel na zemeljski plin so zamenjali s kotlom na lesno biomaso. Kot pojasnjujejo v podjetju, je s tem ogrevanje postalo učinkovitejše, tudi po stroškovni plati. A so se že pred obnovo, a tudi po njej, začele pojavljati polemike o vplivu novega energenta na okolje pri zgorevanju. "Ob pogledu na dim, ki se dviga iz dimnika kotlovnice, je marsikdo pomislil, da gre za škodljive izpuste, ki imajo močan vpliv na okolje. A ni tako. Prebivalce lahko z gotovostjo pomirimo, da gre za vodno paro, ki je še bolj vidna ob nizkih zunanjih temperaturah. Kotlovnica je opremljena z ustreznim sistemom za čiščenje dimnih plinov," na ugibanja odgovarjajo v podjetju.

Kot zagotavljajo, je na izpustu dimnih plinov iz kotla najprej vgrajen grobi odpraševalec dimnih plinov – multiciklon, za njim pa elektro-statični filter, ki poskrbi za fino čiščenje dimnih plinov. Tako so dimni plini kar najbolj očiščeni vseh primesi. "Torej svetel dim, ki se vije iz dimnika, ni nič drugega kot vodna para, ki nastaja pri zgorevanju. Temu pritrjujejo tudi meritve emisij, ki jih je izvedlo podjetje Eko Ekoinženiring, in v katerem ugotavljajo, da so emisije v zrak na izpustih iz kurilne naprave na lesno biomaso v dopustnih mejah in v skladu z določili predpisanih uredb," še poudarjajo v javnem podjetju in ob tem kot zanimivost in v razmislek dodajajo: "Takšnih filtracijskih sistemov, kot so opisani zgoraj, gotovo ne premore nobena kurilna naprava v hišah v okoliškem naselju, ki za energent uporablja les." Poročilo o meritvah si sicer lahko uporabniki ogledajo tudi na njihovi spletni strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta