Je med nadarjenimi na gimnastični šoli v Rušah bodoči olimpijec?

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
16.02.2024 03:00

Gimnastična šola Ruše, ki deluje pod okriljem ŠD Ruše, je v zgodovini tega športa dala številne odlične tekmovalce in tekmovalke. Sedaj se je pojavil novi, mladi val tekmovalcev, ki z dosežki na tekmovanjih veliko obeta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timon Sternad Hiter na najvišji stopnički državnega mladinskega in članskega prvenstva
GŠ Ruše

Spomnimo, da iz Ruš izhaja tudi ugledni mednarodni sodnik Severin Kodrič, ki je med drugim sodil na dveh olimpijskih igrah. V zadnjih letih se je v GŠ Ruše začel pojavljati novi, mladi rod fantov in tudi deklet, ki so s srcem in dušo predani športni gimnastiki, ki jim ni žal za vsako urico in znoj, ki ga prelijejo med vsakodnevnimi treningi v športni dvorani. Njihovo nadarjenost in veliko željo po napredovanju udejanjajo trenerji, predvsem Matija Frumen kot edini poklicni trener v gimnastični šoli, in njegovih deset prizadevnih in strokovno podkovanih sodelavcev.

Velika upa: Timon Sternad Hiter in Kan Seferović

Športna gimnastika je bazični šport in olimpijska športna disciplina. S treningom gimnastike se razvijajo motorične sposobnosti, kot so koordinacija, moč, gibljivost, preciznost in ravnotežje. Je šport, ki razvija samozavest, samodisciplino in timske veščine. "Na teh temeljih sloni tudi delo v GŠ Ruše," je pogovor začel Matija Frumen. "Noben uspeh ne pride čez noč. Da se nekdo razvije v odličnega tekmovalca, je potrebnih najmanj šest do sedem let trdega in sistematičnega dela. Dokaz za to je 16-letni Timon Sternad Hiter, mladinec, ki se je z gimnastiko začel ukvarjati s petimi leti, zdaj pa že žanje sadove trdega in sistematičnega dela.

Ponosna Kan Seferović in trener Matija Frumen
GŠ Ruše

Do zdaj je osvojil več naslovov kadetskega in mladinskega državnega prvaka, decembra lani je v Novem mestu ob mladinskem, kjer je zmagal na vseh orodjih, osvojil še članskega v mnogoboju. Uspešno je tekmoval tudi na mednarodnih prizoriščih, kjer se je v mnogoboju in na posamičnih orodjih praviloma uvrščal na zmagovalne stopničke," Frumen ni skoparil s pohvalami na račun najboljšega tekmovalca GŠ Ruše. "Če želi nekdo postati vrhunski mnogobojec, mora vsak dan trenirati sedem do osem ur. Ker je to izjemno zahtevno, se večina gimastičarjev odloči za eno ali dvoje orodij. Bržčas se bo to zgodilo tudi pri Timonu, ki najboljše rezultate dosega v konju z ročaji, zelo dobre pa na drogu in bradlji."

Drugi, prav tako izjemno nadarjeni tekmovalec GŠ Ruše, je 13-letni Kan Seferović. Z gimnastiko se je začel ukvarjati pri petih letih. Strokovno in sistematično delo z njim rojeva bogate sadove. "Kan je državni kadetski prvak, nadarjenost pa potrjuje na mednarodnih tekmovanjih, na katerih je vselej med najboljšimi. Delavnosti in vztrajnosti mu ne manjka, verjamem, da se bo razvil v vrhunskega tekmovalca. Je velik up ruške in slovenske športne gimnastike," je prepričan Frumen.

Želijo vzgojiti olimpijca

Timon Sternad Hiter najboljše vaje prikazuje na konju z ročaji.

V GŠ Ruše je še nekaj tekmovalcev, ki z dosežki opozarjajo nase, med tekmovalkami pa je prvo ime Klara Kraševec, lanska državna članska prvakinja v preskoku. "Med mlajšimi naj omenim Roka Koglerja, Gala Krajnca, Bineta Helbla, Marka Ferlinca in Bineta Gojkoviča, ki so bodisi državni prvaki ali podprvaki. V naši gimnastični šoli je 170 otrok, kar kaže na to, da je zanimanje za športno gimnastiko v Rušah in tudi v bližnji okolici zelo veliko. Na srečo imamo od leta 2006, ko je bil zgrajen prizidek k športni dvorani, ustrezne razmere za trening in dovolj strokovno usposobljenih trenerjev, tako da naše delo poteka po načrtu," z zadovoljstvom pove Frumen in na kratko predstavi glavni cilj letošnje sezone, ki je povezan s Timom Sternadom Hiterjem. "Tim bo od 24. do 28. aprila tekmoval na mladinskem evropskem prvenstvu v italijanskem Riminiju. Cilj je uvrstitev med 16 najboljših, ki zagotavlja kategorizacijo - ta je podlaga za pridobivanje denarnih sredstev. Do prvenstva naju čaka naporen program treningov doma in v tujini. Dolgoročni cilj šole je, da bi vzgojili olimpijca."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta