Letos še italijanščina in krepitev spomina

ŠTR
30.08.2024 05:30

Na mariborski univerzi za tretje življenjsko obdobje 5. septembra praznujejo peto obletnico delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slušatelji na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Mariboru
U3ŽO

Univerza za tretje življenjsko obdobje (U3ŽO) Maribor je izobraževalna in družabna ustanova, ki že pet let starejšim Mariborčanom omogoča priložnost za nadaljevanje intelektualnega, ustvarjalnega in družbenega razvoja tudi po upokojitvi. Zavezani so prepričanju, da je učenje vseživljenjski proces, in s programi spodbujajo aktivno sodelovanje starejših v skupnosti. Njihove vrednote temeljijo na ideji, da starost ni obdobje pasivnosti, ampak čas za nova znanja, prijateljstva in aktivnosti, ki bogatijo življenje. Univerza ponuja več kot 17 izobraževalnih programov, ki vključujejo učenje tujih jezikov, računalniško opismenjevanje, skrb za zdravje in vitalnost. Poglobljeno raziskovanje kulture in zgodovine Slovenije pa člani doživljajo na celodnevnih ekskurzijah, kjer se ob pridobivanju znanj tkejo nova prijateljstva.

V novem šolskem letu 2024/25 U3ŽO Maribor pripravlja več novosti. Med njimi je uvedba učenja italijanščine. Italijanski jezik ima v Sloveniji poseben pomen, saj je zaradi zgodovinskih povezav in bližine Italije že dolgo prisoten v slovenski kulturi in gospodarstvu. Druga pomembna novost bo delavnica za krepitev spomina, kar je izjemno pomembno v tretjem življenjskem obdobju. S skrbjo za kognitivne sposobnosti lahko starejši ohranjajo neodvisnost in izboljšajo kakovost vsakodnevnega življenja. Poseben poudarek bo v letošnjem šolskem letu namenjen tudi digitalnim veščinam. Starejšim bodo na voljo programi, ki jim bodo pomagali pri uporabi portala eZdravje, kjer bodo lahko usvojili digitalne poti do zdravja. Prav tako bodo spoznali osnove spletnega bančništva, kar jim bo omogočilo, da bodo lažje in varneje upravljali svoje finance. Poleg tega bodo z različnimi aplikacijami in tehnologijami pridobili veščine, ki jim bodo omogočile bolj samozavestno, cenejše in udobnejše potovanje.

Različnih zanimivih aktivnosti na Univerzi za tretje življenjsko obdobje ne (z)manjka.
U3ŽO

Letos U3ŽO praznuje peto obletnico. Ob tej priložnosti bo 5. septembra, ob 11. uri v prostorih Dobe, Prešernova ulica 1, organizirana slovesnost, na kateri bo častna gostja prof. dr. Ana Krajnc, cenjena strokovnjakinja na področju izobraževanja odraslih in ena od pobudnic in soustanoviteljica slovenske U3ŽO pred 40 leti. Na slovesnosti bo govoril tudi znani Mariborčan, pisatelj, dramatik in scenarist Tone Partljič, ki je pomembno zaznamoval slovensko literaturo in gledališče. Udeležbo na slovesnosti je treba potrditi na elektronski naslov: info@u3zo-mb.si najkasneje do ponedeljka, 2. septembra. Vse starejše, željne novih znanj, vabijo k vpisu v šolsko leto 2024/25, ki bo potekal v septembru. V oktobru pa se pričnejo izvajati izobraževalni programi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta