Lovrenc na Pohorju: Dvajset let gledališke dejavnosti v osnovni šoli. Tudi letos pripravili izvirno predstavo

ŠTR
09.03.2024 05:10

Na Osnovni šoli Lovrenc na Pohorju že 20 let deluje gledališka skupina Smrk-av-ci, ki vsako leto z generacijo osmošolcev ob kulturnem prazniku predstavi novo predstavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralska zasedba predstave Kako sta Jim in John rešila svet
Anžej Bečan

Letos so uprizorili predstavo Kako sta Jim in John rešila svet ter poželi navdušen aplavz svojcev in občanov.

"To je častitljiva obletnica, veliko učencev naše šole je izkusilo čarobnost gledaliških desk. V teh letih smo odigrali 20 izvirnih gledaliških predstav. Med njimi so štiri prejele srebrno priznanje na državni ravni, in sicer Mali Jezernik in Lovrenčki, Krastača, Štigličeva sedmina in lanska Ki ga je koklja brcnila," je v svojem govoru na prireditvi zgodovino orisala ravnateljica Marija Osvald Novak. Izpostavila je še, da je "hišni dramatik" Darko Žerjav, ki že več kot deset let "s srcem za Smrk-av-ce napiše izvirno dramsko igro, pisano na kožo različnim generacijam naših otrok". Njegove igre so bile že večkrat nagrajene. Skupino vodita mentorici Barbara Rocek Bregar in Mateja Žerjav, vsako leto jima na pomoč priskočijo tudi drugi učitelji in nezamenljivi Mirko Žvikart.

Viktorija Ribič in Eneja Prapertnik, nekdanji članici Smrk-av-cev, sta leta 2017 pripravili raziskovalno nalogo o gledališkem delovanju v kraju in šolski skupini. Med drugim sta zapisali: "Gledališče ima svojo dušo, igralci pa so njegovo srce. V šolski gledališki skupini je zakon. Vaje potekajo od oktobra, da na Prešernov dan uprizorimo kar se da v redu predstavo. Tako kot uživava na dramskih vajah, ne uživava nikjer drugje. Odlični soigralci, torej dobra družba, odlično vodstvo, smeh in sprostitev, kar omogoča, da pobegneš od vsakdana in se prepustiš igralskim vodam in zaplavaš po oblakih, ki jih sam gradiš. Sam odločaš, kakšen odnos boš imel do soigralcev in do vseh, ki pomagajo ustvarjati predstavo, za skupen cilj je potreben trud vseh. V naši dramski skupini z odnosi nimamo težav, saj smo kot ena velika družina, ki na odru pokaže videnje sveta, ki smo ga oblikovali od prve vaje dalje."

V preteklih letih so pripravili predstavo Talijin bes ter se predstavili tudi na srečanju gledaliških skupin 
Jskd Oi Ruše

In takšne vezi še danes povezujejo šolsko gledališko skupino. "Lepo je to vsako leto znova videti, čeprav se svet spreminja in generacije otrok z njim. Šolska gledališka skupina je brezčasna in magična vez, ki zmerom znova povezuje ustvarjalna otroška igralska srca. Smrk-av-ci, še na mnoga leta!" je še zaželela ravnateljica. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta