Mladi šahist ob šahovskih izvedel še "fair play" potezo

Hojka Berlič Hojka Berlič
13.03.2024 05:00

Tom Crnjakovič iz Šahovskega kluba Ptuj bi lahko zmagal brez boja, a je izvedel plemenito potezo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi šahist Tom Crnjakovič ob prejemu nagrade v družbi trenerja Danila Polajžarja
Šahovski klub Ptuj

V Ankaranu je bilo 31. posamično prvenstvo v standardnem šahu za mlade od 8. do 18. leta, ki ga je organiziralo Šahovsko društvo Ptuj skupaj s Šahovsko zvezo Slovenije. Nanj se je prijavilo kar 182 mladih šahistk in šahistov iz 34 slovenskih klubov in društev. Ptujčani pa so za prvenstvo pripravili tudi nekaj presenečenj. Med drugim je bila na pobudo predsednice organizacijskega odbora Silve Razlag del svečane otvoritve prvič v zgodovini šahovskih tekmovanj tudi svečana zaprisega, ki jo je v imenu udeležencev dala dvakratna državna prvakinja iz leta 2023 Inti Maček, članica ŠK Komenda.

Organizatorji prvenstva pa so se tudi odločili, da nagradijo morebitno fair play potezo. Kot pravi Razlagova, je kazalo, da tega ne bodo podelili, a se je prav v zadnjem, devetem kolu zgodilo nekaj, ki jih je presenetilo: "Ob določeni uri je glavni sodnik dal znak, da črni poženejo ure, kar je storil tudi 13-letni Tom Crnjakovič iz Šahovskega društva Ptuj. Po nekaj minutah se je čudil, da nasprotnika še vedno ni, zato je našel njegov kontakt in ga poklical. Prebudil ga je iz popoldanskega spanca, vendar še dovolj hitro, da je pravočasno prišel na partijo." Tom bi, pojasnjuje Razlagova, lahko tudi mirno sedel za šahovnico 30 minut, ko bi tekmecu padla zastavica in bi srečanje dobil brez borbe. Nekdo je opazil to potezo in jo predlagal za nagrado. "Ko je na podelitvi pokalov najboljšim prejel nagrado, je bil deležen bučnega aplavza. Dokazal je, da šah ni samo borba za zmage in medalje, ampak da štejejo tudi človeške poteze," je poudarila Razlagova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta