Na pot pridobivanja novih znanj za kakovosten in aktiven pokoj

ŠTR
06.02.2024 05:00

H kakovostnemu življenju in dobremu počutju v pokoju prispeva tudi izobraževanje in splošna aktivnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ekskurziji pri gradu Snežnik
U3Žo

Univerza za tretje življenjsko obdobje Maribor starejšim občanom našega mesta omogoča, da v tretjem življenjskem obdobju nadaljujejo svoje življenje aktivno. S tem želijo poudariti, da starost še daleč ni le odvisno, nedejavno obdobje življenja - in lahko, če si to želijo, po upokojitvi zaživijo v novih oblikah dejavnosti, koristnih za ohranjanje zdravja. S pridobljenimi znanji se bodo opolnomočili, da bodo kar najdlje sami urejali svoje življenje.

"Ponosni smo na poslanstvo, ki ga izpolnjujemo, to je, omogočiti vsem starejšim občanom Maribora možnost nadaljnjega intelektualnega, ustvarjalnega in družbenega razvoja tudi po upokojitvi, kar jim bo pripomoglo k ohranjanju aktivnega in kakovostnega življenja ter s tem samostojnega življenja," pravi predsednica U3ŽO Maribor Zdenka Pašić.

Učenje novih veščin in pridobivanje znanja lahko ima številne koristi za starejše ljudi. "Vseživljenjsko izobraževanje je vzporednica vseživljenjskega dela, kar ni isto kot služba. V novih razmerah, če starejši delujejo zares in osebno odgovorno, se ohranjajo njihove sposobnosti in zmanjšuje se njihova obolevnost. Starejšim je treba omogočiti, da v tretjem življenjskem obdobju nadaljujejo svoje življenje," dodaja. V njihovem društvu tako ponujajo številne zanimive in raznolike programe - od učenja tujih jezikov, veščin računalniškega opismenjevanja do znanja o skrbi za okrasne rastline, spoznavanja umetnostne zgodovine, učenja prepoznavanja razlik pri prehranskih dopolnilih ter o drugih temah za kakovostnejše bivanje v tretjem življenjskem obdobju. Hkrati člani U3ŽO spoznavajo Slovenijo na celodnevnih ekskurzijah, ki jih prav tako vodijo strokovnjaki za posamezno obiskano regijo. Obenem pa tkejo nova prijateljstva.

Tudi v prihodnje bodo izobraževalno ponudbo načrtovali skupaj z udeleženci, dodaja Pašićeva. Pri tem pa bodo poskrbeli, da bo zasnovana na druženju in opori pri učenju, da bodo tudi aktivirali in k dejavni vlogi pripravili udeležence. "Cilj je, da bi Mariborčanke in Mariborčani po upokojitvi živeli aktivno in pridobivali nova znanja, ki jim bodo olajšala vsakdan," še izpostavlja. Udeleženci izobraževalnih programov se učijo v multimedijsko opremljenih predavalnicah na Dobi, v središču Maribora. Za vpis v programe ni starostnih omejitev. Res pa je, da so predvsem dopoldan, zato so udeleženci večinoma upokojenci. Vse, ki se želijo naučiti kaj novega in koristnega za kakovostnejše življenje ter ohraniti čim dalj časa tudi svojo samostojnost, vljudno vabijo, da jim pišejo na info@u3zo-mb.si. Do 15. februarja se lahko priključijo v potekajoče izobraževalne programe. Pri izbiri programa bodo tudi pomagali. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta