Na Ptujski Gori ni zanimiva le bazilika

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
28.08.2024 05:00

Številne romarje in druge turiste, ki vsako leto obiščejo znamenito cerkev, želijo pritegniti še z drugimi vsebinami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starotrška hiša stoji nekoliko pod vrhom Ptujske Gore.
Barbara Gavez Volčjak

Na obrobju Haloz leži občina Majšperk, ki se šele prebija na turistični zemljevid Slovenije. Najbolj znana turistična točka v občini je Ptujska Gora z baziliko Marije Zavetnice, ki velja za biser gotike na Slovenskem. Letno jo obišče okoli 60 tisoč turistov, večinoma romarjev, na njej pa se ustavijo tudi kolesarji in motoristi.

Ob zbirki starega pohištva in predmetov člani Turističnega društva Ptujska Gora obiskovalcem predstavijo tudi življenje nekoč.
Barbara Gavez Volčjak

Vendar bazilika ni edina zanimivost občine, niti same Ptujske Gore. "Turizem v Halozah prestopa občinske meje, vse bolj se povezujemo s sosednjimi občinami v okviru LAS Haloze pri promociji in skupnih produktih in tako se nam povečuje prepoznavnost," je povedal župan Majšperka Sašo Kodrič. Tako lahko večurni program ponudijo tudi organiziranim skupinam turistov, ki jih obiščejo z avtobusom. Parkirišča za avtobuse so pod Ptujsko Goro, od njih pa proti vrhu vodi romarska Pot miru, ki naj bi v prihodnje postala krožna. Obiskovalci si lahko v kraju ogledajo starotrško hišo, v kateri je zbirka starega pohištva in predmetov, vstopijo v turistično-informativno pisarno z razstavo fotografij priznanega fotografa Stojana Kerblerja, rojenega na Ptujski Gori pred 85 leti, in se fotografirajo pri srednjeveškem prangerju, sramotilnem stebru, kakršni so bili nekoč postavljeni v trgih, ki so imeli sodniške pravice. V krožišču na cesti proti središču kraja stoji kip slepe deklice, ki naj bi po legendi botrovala nastanku ptujskogorske cerkve. Med znamenitostmi kraja so še mogočna tisa, po kateri se je poimenovalo društvo žena, kužno znamenje in gomilno grobišče.

V turistično-informacijski pisarni na Ptujski Gori so razstavljene fotografije domačina Stojana Kerblerja.
Barbara Gavez Volčjak

Od letošnje pomladi v Majšperku deluje Kreativni center Breg, v katerem razstavljajo dela sodobnih slovenskih umetnikov, povezali so se tudi s ptujskim festivalom Art Stays. V občini je po besedah župana dovolj gostinske ponudbe za obiskovalce, v središču Ptujske Gore denimo Okrepčevalnica pri babici Bredi, nekdanja gostilna Čančar, ki na tem mestu deluje že od leta 1881. Zadnjih 25 let jo z možem vodi Breda Žerak, babica po poklicu, zato je tudi izbrala tako simbolično ime. Edino, kar v občini pogrešajo, je večje številno turističnih nastanitev, zato skušajo privabiti stacionarne goste iz Term Ptuj in Rogaške Slatine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta