Namig za izlet: Likovna dela med zidovi samostana

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
13.04.2024 06:30

V zavetju mogočnih Gorjancev in v bližini reke Krke stoji impozantni srednjeveški samostan Fons Beatae Mariae, v katerem od leta 1974 deluje Galerija Božidar Jakac.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kostanjevica na Krki samostan forma viva
Barbara Gavez Volčjak

Galerija Božidar Jakac domuje v Kostanjevici na Krki, v miru in tišini nekoliko zunaj naselja. Na mestu današnjega specializiranega muzeja je nekoč dominiral cistercijanski samostan Marijin Studenec, ustanovljen leta 1234. V interaktivni obliki lahko vidite tudi faze gradnje samostana do današnje arhitekturne podobe. Vse do ukinitve leta 1786 je bil samostan ekonomsko, kulturno in gospodarsko središče. Po razpustu samostana leta 1786 in razprodaji cerkvene opreme je kostanjeviški samostan začel hitro propadati, med drugo svetovno vojno pa je bil objekt požgan, vsi trakti pa delno porušeni.

Kostanjevica na Krki vhod v samostan
Barbara Gavez Volčjak

Obnova kompleksa se je začela v 50. letih preteklega stoletja in še danes ni končana. Posebno fascinantno na obiskovalca učinkuje prazna cerkev s šilastimi oboki, v kateri nekaj stenskih reliefov spominja na prvotne uporabnike. Preko mogočnega arkadnega dvorišča pridemo do galerijskih prostorov, ki ponujajo na ogled v prvi vrsti dela slovenskih ekspresionističnih slikarjev in kiparjev. Jedro tvorijo stalne zbirke osrednjih protagonistov slovenske moderne umetnosti, kot so France Kralj, Tone Kralj, Božidar Jakac, France Gorše, Jože Gorjup, Zoran Didek, Bogdan Borčič in Janez Boljka. Od leta 1977 je javnosti na ogled tudi Pleterska zbirka evropskih slikarjev, sicer last bližnje Kartuzije Pleterje. Med deli, nastalimi v razponu od 17. do 19. stoletja, izstopa serija apostolov, ki je predvidoma nastala v delavnici flamskega mojstra Anthonisa Van Dycka. 

Kostanjevica na Krki samostan
Barbara Gavez Volčjak

Od ustanovitve do danes galerija načrtno gradi tudi razstavni program sodobne likovne umetnosti. Na občasnih razstavah se s projekti, ustvarjenimi za specifične razstavne prostore, predstavljajo številni uveljavljeni slovenski in tuji sodobni umetniki. Bogato tradicijo ima tudi Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva, ki se je začel na delovišču v Kostanjevici na Krki leta 1961 in velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu. Na bienalnih simpozijih ustvarjalci tekom enomesečnega bivanja v idiličnem lokalnem okolju ustvarijo kip iz hrastovega lesa, značilnega za to področje. Tako skozi desetletja okoli zgradbe muzeja nastaja Park skulptur Forma viva, v katerem je na ogled več kot sto plastik. Sprehod med nekaterimi je mogoč ob kateremkoli času, saj jih najdete zunaj samostanskega obzidja. Galerija je sicer odprta od torka do nedelje od 10. do 18. ure, med 15. junijem in 15. septembrom pa je ob petkih in sobotah delovni čas podaljšan do 20. ure. In še namig: Galerija Božidar Jakac nosi tudi naziv psom prijaznega muzeja, kar pomeni, da imajo pripravljen prostor, kjer lahko pes počaka in se odžeja. Manjše pse pa lahko v naročju vzamete tudi s sabo v notranjost galerije.

Kostanjevica na Krki forma viva
Barbara Gavez Volčjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta