Pri Ljudski univerzi Slovenska Bistrica vodijo podravski konzorcij

ŠTR
18.08.2024 06:00

Ljudska univerza Slovenska Bistrica je uspešna na razpisu za projekt, ki prinaša izobraževanja, usposabljanja za odrasle.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ospredje postavljajo informacijsko pismenost.
LU Slovenska Bistrica

Ljudska univerza Slovenska Bistrica je uspešno kandidirala na javnem razpisu Temeljne kompetence 2023-2029, ki ga sofinancirata ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada plus. Operacijo bo izvajalo 21 konzorcijev organizacij za izobraževanje odraslih. Vodenje podravskega konzorcija, v katerem sodelujejo tudi Razvojna agencija Slovenske gorice, Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica in Insights, družba za odkrivanje in razvoj potencialov, d.o.o., je tudi v tretjem projektnem obdobju prevzela Ljudska univerza (LU) Slovenska Bistrica. Za izvajanje operacije bo v naslednjih petih letih prejela 1,74 milijona evra.

"Dejstvo, da je LU Slovenska Bistrica nosilec konzorcija, pomeni, da je prebivalcem na tem območju dostopna kar tretjina vseh brezplačnih izobraževalnih aktivnosti, namenjena regiji Podravje. Da bomo našli pot do ljudi, ki te kompetence potrebujejo in želijo, nam bo omogočila mreža partnerjev, ki sodelujejo v projektu. Brez dobro vzpostavljene mreže izvajalcev, s katerimi spoštljivo sodelujemo že vrsto let, ne bi bilo mogoče projekta ne pridobiti in ne izvesti, kot je zastavljen," je prepričana direktorica LU Slovenska Bistrica mag. Brigita Kruder.

Projekt prinaša izobraževanja, krajša in daljša usposabljanja in tudi posebne javno veljavne programe za odrasle. "Ti bodo v celoti in popolnoma brezplačni in s tem je prebivalcem širšega bistriškega območja in dobršnega dela Podravja omogočeno, da si pridobijo tiste splošne kompetence, ki najbolj pomembno vplivajo na izboljšanje njihovega socialnega in družbenega položaja," je še dodala Brigita Kruder.

V okviru različnih javno veljavnih in neformalnih izobraževanj udeležencem nudijo brezplačno digitalno, medijsko, jezikovno, finančno, trajnostno, zdravstveno in socialno opismenjevanje. "V naši ponudbi smo v osredje postavili veščine informacijske pismenosti, ki so ključne za prihodnost. Vsekakor sledimo smernicam vseživljenjskega učenja in omogočamo pridobivanje ključne kompetence učenje učenja v vseh programih, saj je ta kompetenca kot temelj vseh ostalih nujna, da ostanemo učljivi in sprejemamo izzive današnjega časa tako v osebnem kot poklicnem okolju," je povedala vodja projekta Kompetence 2023-2029 OSR Darja Kušar iz LU Slovenska Bistrica.

Izobraževanja so namenjena odraslim, prednostno delovno aktivnim, starejšim od 55 let, manj izobraženim, tujcem in osebam, zaprtih v zavodih za prestajanje zaporne kazni. Direktorica je še dodala, da v okviru projekta posebno pozornost namenjajo tudi ranljivim ciljnim skupinam, kot so invalidi, socialno prikrajšani in odrasli z motnjami v duševnem razvoju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta