Razstava v galeriji Media Nox: Svet je krut, zato Hana Nekrep slika pravljičnega

Natalija Sinkovič
28.03.2024 04:00

V mariborski galeriji Media Nox razstavlja umetnica s Pragerskega Hana Nekrep, ki končuje doktorat na Dunaju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po dežju
Osebni arhiv

Hana Nekrep, magistrirana inženirka arhitekture, ki opravlja doktorat iz arhitekture na Dunaju, se ukvarja tudi z ilustracijo in sliko. Razstava Živeti v galeriji Media Nox, ki bo na ogled še do 10. aprila, je zelo osebna razstava njenih originalnih del, slikanih z barvnimi tuši. "Ideja živeti je preživetje. Svet je zelo krut in žalosten, prepleten s smrtjo. Zato slikam pravljične, vesele stvari. Kurent predstavlja preživetje po zimi, po smrti in veselje do življenja. Vse, kar slikam, je prepleteno z ljubeznijo do mojega pokojnega bratca Bora in življenja. Razstava je deljena v pravljični del, kjer prevladujejo kurent, ples in veselje, ter bolj melanholičen del, svet micelija. Svet micelija je prepletanje smrti, življenja, otožnost in osamljenost ter čarobnost narave. S svojo ilustracijo želim ljudi razveseliti in povabiti v pravljice in čarobne svetove," pravi.

Prvo razstavo je imela v CID Ptuj z naslovom Čarobna bitja. Je pa to njena prva samostojna razstava v galeriji. Sodeluje tudi pri več skupinskih razstavah, "zelo zanimiva je razstava erotične ilustracije Velvet, ki se odvija vsako leto v galeriji Račka v Celju". V navdih ji je lahko karkoli, nikoli ji ga ne manjka, "lahko je sonce skozi krošnjo, melodija, bajka, pustni kostum, iskreno čustvo na obrazu neznanca," pripoveduje Hana, ki najraje ustvarja analogno v vodnih tehnikah, torej tuš, akvareli, akrili - in ustvarja analogno v vodnih tehnikah.

Njene ilustracije najdete tudi v knjigah, pri čemer so ji najljubše slikanice. Lisička Viktorija Majde Eržen Novak, Kara: muca z največjim srčkom na svetu Sare Težak, Moja prva kuharska knjiga zate, kolažna knjiga Pravljičnih 7 in v glasbenem učbeniku Tonkin glasbeni svet. Sodeluje tudi v projektu HUB-IN, v pospeševalniku Crouzator občine Slovenska Bistrica.

Sodeluje tudi pri znanstvenih simpozijih, humanitarnih projektih in dobrodelnih knjižnih projektih. Skozi nežno osebno ilustracijo si prizadeva oživeti tudi slovensko kulturno dediščino, izstopa motiv kurenta. Je tudi ena od dobitnic nagrade mednarodnega natečaja Ex-tempore Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta