Recept: Novoletna solata z granatnim jabolkom

ŠTR
07.01.2024 06:30

Ta solata je lahko najboljše zdravilo za dan po tem, ko smo skočili v novo leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novoletna solata z granatnim jabolkom
Mojca Polak

Granatno jabolko (Punica granatum) je listopadno drevo ali grm, ki lahko zraste do sedem metrov visoko. Izvira iz Azije. Cvetove rdečeoranžne barve lahko občudujemo v maju. Seveda je granatno jabolko najbolj znano po sadežu, ki je vsestransko uporaben v kulinariki in zdravilstvu. Že stari Grki so zdravili oslabelo delovanje srca z uživanjem soka granatnega jabolka. Prav tako je granatno jabolko veljalo za simbol plodnosti in večnega življenja, predvsem zaradi listov, ki ostanejo zeleni vse leto. Plodovi zorijo od oktobra do novembra. Plod velikosti jabolka ima usnjato rdečkasto kožo, v notranjosti pa od 200 do 1400 koščic, ki imajo rdečkasto mesnato zunanjo plast.

V projektu ForestWell, ki ga financira program EU Erasmus+ in ga je odobrila Nacionalna agencija CMEPIUS, predstavljata Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem (VSŠGT) Maribor in Hortikulturno društvo Maribor recepte iz užitnih plodov dreves. Projekt poudarja trajnost, pomen gozdov, gozdnega velnesa in zelenega turizma. Tekst sta pripravila dr. Jerneja Lešnik (VSŠGT Maribor) in Borut Ambrožič (Hortikulturno društvo Maribor), recept in fotografijo pa Mojca Polak (VSŠGT Maribor).

Za novoletno solato z granatnim jabolkom za štiri osebe potrebujemo: 400 gramov rdečega zelja, 2 jabolki, 2 žlici arašidovega masla, poravnano čajno žličko soli, sok ene limone, 3 žlice balzamičnega kisa in 1 granatno jabolko. Zelje narežemo na rezance, jabolka pa na lističe. Iz granatnega jabolka izdolbemo semena. V posodici zmešamo za preliv arašidovo maslo s 3 žlicami vroče vode, sokom limone, kisom in soljo. Zelenjavo in sadje pomešamo in dodamo pripravljen solatni preliv in dobro premešamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta