Svečano odprli in blagoslovili vinoteko

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
29.08.2024 05:30

Praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren 15. avgusta je tudi krajevni in župnijski praznik Jarenine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svečano odprtje vinoteke v Jarenini. Od leve: Sandra Kurnik Zupanič, predsednica sveta KS Jarenina, pesniški župan Gregor Žmak, dekan Igor Ignacij Novak, župnijski upravitelj Marko Veršič
Anita Kirbiš

Marijino vnebovzetje je eden največjih krščanskih praznikov. Praznovanje velikega šmarna spomni, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna plat. Tudi pri nas je veliko cerkva posvečenih Mariji, ena najbolj znamenitih je bazilika Marije Pomagaj na Brezjah, ki velja za glavno romarsko središče v Sloveniji in bazilika Matere božje na Ptujski Gori. Tudi jareninska župnija, ustanovljena leta 1160, župnijska cerkev pa prvič omenjena leta 1139, se ponaša z zavetnico Marijo Vnebovzeto.

V Jarenini so ves avgust potekale številne športne, družabne in kulturne prireditve ob krajevnem in župnijskem prazniku "velika gospojnica", ki so jih pripravila društva v kraju v sodelovanju s KS Jarenina, pomembno vlogo je igralo Turistično društvo Ovtar. Tudi letos so začeli praznovanje s športnimi dogodki. Odvil se je futsal turnir na asfaltnem igrišču, že naslednji dan so se pomerili v nogometu člani PGD Jarenina in PGD Jakob ter veterani Jakoba in Jarenine. Nadaljevali so s turnirjem v kegljanju s kroglo na vrvici, organizirali turnir dvojic v tenisu. V Štajerski hiši glasbe je bilo predavanje Ali ste vedeli o Jarenini?, ki ga bodo ponovili jeseni. Zbrani so slišali, da je Jarenina starejša od Maribora, da so v Jarenini imeli kopališče, da se je v stavbi stare šole učilo 300 učencev in še marsikaj. Sledil je vikend z dnevom odprtih kleti vinarjev Jarenine, kjer so sodelovali Domačija Jarc, Turistična kmetija Püša, Vinogradništvo Skupek, TD Ovtar Jarenina.

Dekan Igor Ignacij Novak je blagoslovil prenovljeno fasado na jareninski cerkvi.
Anita Kirbiš

Na predvečer Marijinega praznika sta bili sveta maša in procesija z lučkami po vasi. Nato 15. avgusta svečana sveta maša, na osrednjem trgu pa bogato založene stojnice z najrazličnejšo gostinsko ponudbo od klobasic, langašev, slaščic, koktajlov, manjkali niso lectarji. Za še bolj praznično vzdušje je skrbela Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci, z njimi so zaplesale pesniške mažoretke, ki so poleg tega ustvarjale poslikave in zbirale prostovoljne prispevke za pot na evropsko tekmovanje na Nizozemskem. V kapeli sv. Mihaela so jareninske Mravljice razstavile ročna dela. Zbrane pri sveti maši, ki jo je daroval dekan jareninske dekanije Igor Ignacij Novak z župnijskim upraviteljem Markom Veršičem in upokojenim jareninskim župnikom Vilibaldom Brglezom, je nagovoril pesniški župan Gregor Žmak. Po maši je sledil blagoslov tudi s finančno pomočjo občine prenovljene fasade na jareninski cerkvi.

V Štajerski hiši vin, pred katero je zapela domača vokalna skupina Mavrica, so svečano odprli in blagoslovili vinoteko, ki bo ponujala lokalna vina. Posebnost v Jarenini je spretnostna vožnja s traktorskimi kosilnicami, kjer ni manjkalo smeha in navijanja, vsako leto pa sodeluje tudi pesniški župan. Pripravili so še potopisno predavanje Antona Tasiča Kolesarsko popotovanje od Kazahstana do Istanbula.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta