V prihodnjih letih na Ljudski univerzi še več izobraževanj

Natalija Sinkovič
27.08.2024 06:00

Ljudska univerza Slovenska Bistrica uspešna na javnem razpisu Temeljne kompetence 2023-2029.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starejši se bodo dodatno izobraževali, tudi na področju računalništva.
LU Slovenska Bistrica

Na javnem razpisu Temeljne kompetence 2023-2029, ki ga sofinancirata ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Evropski socialni sklad plus, je bila uspešna Ljudska univerza (LU) Slovenska Bistrica. Projekt je namenjen izobraževanju odraslih in ga bo izvajalo 21 konzorcijev organizacij za izobraževanje odraslih po vsej Sloveniji. LU ga bo izvajala z Andragoškim zavodom Maribor in LU Ptuj.

Izobraževanja, krajša in daljša usposabljanja in javno veljavni programi za odrasle bodo brezplačni. "To bo prebivalcem v teh krajih omogočilo, da si pridobijo kompetence, ki vplivajo na izboljšanje njihovega socialnega in družbenega položaja. V tem procesu bomo ponudbo spreminjali glede na potrebe ljudi," pravi direktorica LU Slovenska Bistrica Brigita Kruder. Pri oblikovanju programov se bodo osredotočili na posameznika in njegovo vlogo v družbi, zato bodo udeležencem ponudili digitalno, medijsko, jezikovno, finančno, trajnostno, zdravstveno in socialno opismenjevanje.

"Od tujih jezikov na različnih ravneh, do slovenščine za tujce, gibalnih programov za zdrav življenjski slog, programov za krepitev različnih kompetenc na področju psihološkega zdravja in drugo," pojasnjuje Brigita Kruder in ob tem še doda, da bodo na voljo programi, kot so Računalniška pismenost za odrasle, Medgeneracijsko učenje na delovnem mestu, Trening socialnih veščin, Poslovno komuniciranje, Sporazumevanje v slovenskem jeziku, Upravljanje z osebnim premoženjem ... Vodja projekta temeljnih kompetenc na bistriški LU Darja Kušar izpostavlja, da sledijo vodilu, da se je treba učiti vse življenje.

Izobraževanja, za njihovo izvajanje bodo v prihodnjih petih letih prejeli 1,75 milijona evrov, bodo namenjena odraslim, prednostno delovno aktivnim, starejšim od 55 let, manj izobraženim ter tujcem in osebam v zavodih za prestajanje zaporne kazni, posebno pozornost namenjajo ranljivim ciljnim skupinam, kot so invalidi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta