Umazana bitka za boljši imidž: William in Harry poskušata drug drugega očrniti, pri tem sta zelo podla

D.Ži
03.12.2021 00:00

Nevtralnost na britanskem dvoru ne obstaja, niti ni zaželena. Novi dokumentarec razkriva, kako slabi so odnosi med bratoma v resnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

BBC-jev dokumentarec Princa in tisk je v ponedeljek stopil v drugi krog. Že prvi del je sprožil veliko negodovanja med člani kraljeve družine. Dokumentarec govori o tem, kako se je odnos med princema Williamom (39) in Harryjem (37) ter britanskim tiskom z leti spreminjal.

Profimedia

Ena osrednjih in za palačo najnevarnejših obtožb iz 60-minutne oddaje je: "Vsak član kraljeve družine se mora odločiti, ali je na strani princa Williama ('Ekipa Cambridge') ali na strani princa Harryja ('Ekipa Sussex')," pravi pisatelj in poznavalec kraljevskih krogov Omid Scobie. Nevtralnost na dvoru ni zaželena. Nikakršne britanske galantnosti ni, bitka poteka z vsemi stedstvi.

Že mesece med sprtima bratoma divja interna plemiška vojna, ki teče tudi preko medijev. Britanski novinarji so, kot pravi nekdanji glavni urednik visokonakladnega britanskega tabloida Sun Dan Wooton, poročali, kako so jim več mesecev pošiljali informacije neposredno iz palače. Da bi s tem očrnili eno ali drugo ekipo.

Ko sta Kate in William jeseni 2019 v imenu kraljice odpotovala v Pakistan na uradni obisk, da bi promovirala mir, dobre odnose in boljše mednarodno sodelovanje, ni bilo slišati nič drugega kot pohvale in vzhičene objave o tem, kako sta William in Kate prihodnost monarhije. Predvsem Kate je bila deležna izjemnih pohval zaradi svojega skromnega in vedno očarljivo zadržanega videza.

Profimedia

Očitno preveč komplimentov za Meghan in Harryja. Hitro sta pristala na snemanje lastnega televizijskega dokumentarca, v katerem je britanska zasebna televizijska postaja ITV predstavila Meghanino predanost ženskim in človekovim pravicam ter Harryjevo zavezanost vojnim veteranom. Nekoliko kasneje so britanski tabloidi razkrili, da sta Meghan in Harry, ki rada na glas govorita o varovanju okolja, v manj kot šestih tednih opravila kar štiri lete z zasebnim letalom, zgolj zato, da sta obiskala prijatelja Eltona Johna in zasebno obiskala jug Francije. Ni pomagalo, da ju je Elton javno branil. Ugled Harryja in Meghan kot predanih okoljevarstvenikov je od takrat močno razpokan.

Pa Kate in William? Zavezniki so poskrbeli, da je njuno potovanje z nizkocenovnim letalskim prevoznikom na obisk h kraljici v Balmoral na Škotskem približno ob istem času pristalo na prvih straneh časopisov. Brali smo o tem, kako prestolonaslednik z družino potuje kot povsem običajen smrtnik na letalu nizkocenovske družbe Aberdeen. Ena proti nič za ekipo Cambridge.

Profimedia

Ko sta Harry in Meghan lani spomladi dala razvpiti intervju Oprah Winfrey in kraljevo družino obtožila rasizma, sta kmalu doživela protinapad. Valentine Low, poznavalec kraljevskih reči, je za Times razkril, da je palača neposredno posredovala informacije o tem, da je Meghan redno ustrahovala svoje nekdanje zaposlene in jih celo spravljala v jok. V dokumentarcu Princa in tisk se oglasi tudi Meghanin odvetnik, ki trdi, da vojvodinja nikoli ni bila nasilna, in da gre le za načrtno diskreditacijo. 

V bitki za priljubljenost trenutno precej vodita William in Kate, tudi zato, ker je ostarela kraljica vse bolj opehana, mnogi pa v njiju vidijo rešitev za dolgoročno preživetje monarhije. Prevzela sta tudi veliko obveznosti in dolžnosti, medtem ko se sussekška zakonca na oni strani luže po hollywoodsko zabavata v objemu estrade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta