AccuWeather je izdal vremensko napoved za poletje: To lahko pričakujemo pri nas in v okolici ...

Miha Raičević
20.05.2020 17:55

Spletna stran AccuWeather, ki ponuja vremensko napoved za ves svet, pogosto pa njeno napoved srečujemo tudi v aplikacijah na naših pametnih telefonih, je objavila dolgoročno napoved za območje Evrope v prihajajočem poletju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleti se nam obeta več vročinskih valov.
Večer

Na jugu Evrope bo poleti prevladovalo suho in zelo vroče vreme. Za območje severne Italije in Balkana Accuweather napoveduje več dolgotrajnih vročinskih valov s temperaturami precej nad 30 stopinj Celzija. "Mogoče je pričakovati številna dolga obdobja s temperaturami med 30 in 40 stopinjami Celzija in tudi nad 40 stopinj Celzija," je povedal meteorolog Tyler Roys.
Ob tem pa ne gre pričakovati daljših deževnih obdobij, kar lahko povzroči več problemov, pri čemer poudarjajo težave v kmetijstvu.
Podobno vreme lahko pričakujejo tudi v vzhodnih delih Francije in zahodnih delih Nemčije, kjer se bodo že tretje leto zapored poleti soočali s sušo. "To pomeni, da bo imela reka Ren zelo majhne količine vode," opozarja Roys in dodaja, da bi to lahko prizadelo ladijski promet ne evropskih rekah. Vročinske vale bodo sicer na tem območju spremljale tudi zelo močne nevihte.
Pozni vročinski vali bi lahko prizadeli tudi preloženo kolesarsko Dirko po Franciji, ki naj bi se začela 29. avgusta. In že lani je kolesarjem usodo krojilo vreme, saj so proti koncu morali zaradi močnih neviht odpovedati dve etapi.
Pomlad je Španijo in na Portugalsko presenetilo nadpovprečno deževje, poleti pa gre pričakovati povsem drugačno vreme. "Poletje bo vroče in večinoma suho, še vedno pa obstaja možnost neviht, še posebej v goratih predelih," piše v napovedi. Zaradi večinoma suhega iz vročega ozračja bo obstajala velika nevarnost velikih požarov na tem območju.

Francija, Nemčija, Poljska

Med severno Francijo in severno Poljsko bodo mogoče uničujoče nevihte. "Srednja in severna Francija, Nemčija in Danska se nahajajo na prehodi vročega in suhega območja na jugu in hladnih front, ki prihajajo s severa. Prav tem območjem pretijo močne nevihte - toča, uničujoči vetrovi, nevihtne poplave in tudi tornadi," opozarja AccuWeather.

Velika Britanija

Britanci lahko pričakujejo popolnoma drugačno vreme kot lani, ko je tam padlo manj padavin od povprečja. "Večina nevihtnih sistemov, ki bodo prehajali prek tega področja, bodo prinesla obdobje dežja, še posebej na območju severnega dela Irske in severozahoda Škotske. Na območju celotne Velike Britanije je mogoče pričakovati občasne nevihte z grmenjem," še dodajajo meteorologi.

Skandinavija in Baltik

Najbolj mirno poletje lahko pričakujejo na območjih Skandinavije in Baltika. "Padavin bo malo manj kot v povprečju," pravi Roys. Večji del poletja bo topel, možni so tudi blažji vročinski vali. "Gozdni požari so pred nekaj leti predstavljali veliko grožnjo, zdaj pa temu območju grozi enaka nevarnost, če bo sušno obdobje trajalo več tednov," je dejal Roys in dodal, da bo nevarnost pred gozdnimi požari največja na Švedskem in Finskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta