Afera Agrokor: Obtožnica za Todorića in 22 osumljenih

Srečko Klapš
30.03.2021 13:44
Zagrebško tožilstvo Ivico Todorića in še 22 osumljenih bremeni ponarejanja dokumentov in prikritega financiranja Agrokorja preko lažnih menic v višini 2,4 milijarde evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivico Todorića in še 22 osumljenih obtožili več kot dve milijardi evrov težkega prikritega financiranja Agrokorja preko lažnih menic. 
Simon Dawson

Zagrebško tožilstvo je vložilo obtožnice proti nekdanjemu lastniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću in 22 osebam, ki jih bremeni ponarejanja dokumentov med letoma 2010 in 2017. Ob čemer so po pisanju Jutarnjega lista, drugi, tretrji in četrti osumljenec, nekdanji člani uprave Agrokroja. Tožilstvo jim očita, da so prek pogodb o faktoringu in lažnih menic prikrito financirali Agrokor v višini 17,8 milijarde kun (2,4 milijarde evrov) v času, ko ta ni bil več kreditno sposoben, oziroma mu banke niso več odobravale kreditov.

Tožilstvo še meni, da so osumljeni preko trinajstih družb, s katerimi je Agrokor sodeloval, za podjetja iz skupine Agrokor zagotavljali denar z unovčevanjem menic, v katerih naj bi lažno navedli, da so bile izdane za vrednost blaga, ki naj bi ga sprejeli. Na ta način so uveljavili model, ki je predstavljal prikrito financiranje Agrokorja, še piše v sporočilu zagrebškega tožilstva. Todorića pa bremenijo še, da je od svojih nekdanjih sodelavcev, ki so prav tako obtoženi v tem primeru, zahteval, naj podpisujejo lažne pogodbe o faktoringu in menice. Vrednost 2761 lažnih menic je ocenjena na nekaj več kot 17,8 milijarde kun (približno 2,4 milijarde evrov).

Medtem je obtožnico za televizijo N1 že komentiral tudi Ivica Todorić, ki je dejal, da so deset let s partnerji poslovali z menicami: "Agrokor je imel dolgove, a vedno smo jih plačevali delno tudi z menicami." Na vprašanje, ali je bil pri tem kdo oškodovan pa je dejal, da so banke dajale kredite, in da je vse to funkcioniralo v interesu gospodarstva: "Ne morejo me za nič obtožiti," je še dejal Todorić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta