Albanija bo ustanovila mikro državo po vzoru Vatikana

Va, STA
23.09.2024 14:46

Albanija namerava znotraj svojih meja vzpostaviti suvereno državico muslimanskega gibanja bektašev, je napovedal premier Edi Rama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Albanski premier Edi Rama
Reuters

Državica naj bi zrasla sredi Tirane in predstavljala politični dom bektašev, ki v Albaniji po popisu prebivalstva iz lanskega leta predstavljajo približno deset odstotkov muslimanskega prebivalstva. Skupno v državi muslimani predstavljajo približno 50 odstotkov od 2,4 milijona prebivalcev.

Muslimansko gibanje je bilo v takratnem Osmanskem cesarstvu ustanovljeno v 13. stoletju in velja za strpno, mistično vejo islama, odprto za druge religije in filozofije. Ker uči zmerno različico islama, pogosto odstopa od stroge šeriatske različice. Nekaj najpomembnejših voditeljev gibanja se je po prepovedi v Turčiji v začetku 20. stoletja preselilo v Albanijo.

Kot je na sedežu Združenih narodih v New Yorku, kjer se ta teden pred Generalno skupščino ZN zbirajo svetovni voditelji, dejal Rama, si želijo svetovno središče bektašev v Tirani spremeniti v suvereno državo, ki naj bi postala "novo središče zmernosti, strpnosti in mirnega sobivanja".

Skupina je že pozdravila napoved. "Suverenost reda bektašev je pomemben korak v krepitvi vrednot vključevanja, verske harmonije in dialoga v vse bolj razdeljenem svetu," so sporočili v izjavi.

Državljanstvo nove državice na skupno okrog desetih hektarjih naj bi bilo sicer omejeno na člane duhovščine in državne uprave. Vlado bi vodila vodja bektašev in poseben svet, ki bi nadziral versko in upravno delovanje države, so še navedli. Njihov edini cilj bi bil duhovno vodenje.

Časovnica ustanovitve in način razglasitve zaenkrat še nista znana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta