Amerika se bo še bolj polarizirala

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
05.11.2019 19:01

S politologom Jeremyjem D. Mayerjem z Univerze George Mason iz Arlingtona v zvezni državi Virginija o aktualnih razmerah in razmerjih v ameriški politiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V boju za Belo hišo so dovoljena vsa sredstva.
Reuters

Kako vidite trenutno situacijo v zvezi z možno ustavno obtožbo, impičmentom ameriškega predsednika Donalda Trumpa? Je nastop vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ukrajini Williama Taylora, ki je potrdil Trumpov pritisk na uradni Kijev, pogojevanje vojaške pomoči z uvedbo preiskave zoper njegovega demokratskega tekmeca Josepha Bidna, pomemben moment, ki lahko spremeni potek politične igre? Ali lahko Trump odbije tudi ta nova dejstva in očitke, ki se stopnjujejo?
"Nič ne bo spremenilo igre, razmerij moči, če to dejstvo ne bo odvrnilo republikanske baze od Trumpa. In do sedaj ni nobeno razkritje povzročilo tega. Med republikanci še vedno uživa podporo, višjo od 80 odstotkov. In dokler bo tako, bo za senatorje težko, da bi se v morebitnem sojenju pred senatom odločili, da ga umaknejo s položaja."
Eno leto je sicer še do predsedniških volitev 2020. Kaj bodo ključne stvari, ključni faktorji in teme v kampanji, kot se kažejo zdaj?
"Predsednik Trump bo svojo kampanjo gradil na gospodarstvu, na ekonomskih temah. Da bi se tako tudi izognil katastrofalnim konfliktom v zunanji politiki. Demokrati se bodo osredotočili na njegove neizpolnjene obljube: sklenitev novih trgovinskih dogovorov, gradnjo zidu na meji, ki bi ga plačala Mehika, pa to, da je v nasprotju s svetovnim trendi oživil premogovništvo, in tako naprej."

George Mason University
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta