Ameriški uradniki: Imamo nove dokaze, Severni tok bi lahko razdejala ukrajinska skupina

M.R.
07.03.2023 21:02

Sabotažo plinovodov Severni tok 1 in 2 bi lahko izvedla skupina proukrajinskih ljudi, ni pa za zdaj mogoče reči, da so bili povezani z režimom v Kijevu, danes poroča ameriški časnik New York Times.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uhajanje plina po sabotaži na Severni tok 2
REUTERS

Časnik se sklicuje na izjave neimenovanih ameriških uradnikov, ki so dejali, da za zdaj ni jasno, ali je za sabotažo vedel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ali kdorkoli iz njegovega kroga.. 

Ob napadu na plinovoda, ki povezujeta Rusijo in Zahodno Evropo, so se v mednarodni javnosti odprle številne špekulacije o tem, kdo bi lahko stal za tem dejanjem. Ugibalo se je, da bi lahko bila za dejanje odgovorna Moskva, lahko pa tudi Kijev, Washington ali London. 

Ameriški uradniki so za newyorški časnik povedali, da je še veliko stvari o storilcih nerazjasnjenih. Novi obveščevalni podatki naj bi kazali, da so storilci nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina, ti podatki pa ne navajajo, kdo je plačal operacijo in kdo jo je vodil. 

Zahod krivdo pripisoval Rusiji

Ameriški uradniki niso želeli razkriti podrobnosti obveščevalnih podatkov in kako so bili pridobljeni. Rekli so, da ni trdnih zaključkov, puščajo pa odprto tudi možnost, da je operacijo morda v tajnosti izvršila skupina, ki je v resnici delala za ukrajinsko vlado ali njene varnostne službe. 

REUTERS

Prve špekulacije v Evropi in ZDA so govorile, da naj bi za eksplozijami stala Rusija, še posebej zaradi svoje sposobnosti izvajanja podvodnih operacij, čeprav ni bilo jasno, kakšen motiv bi lahko vodil Kremelj, da bi sabotiral plinovod, ki je bil pomemben vir prihodkov in hkrati predstavljal sredstvo za vplivanje na Evropo. 

Po nekaterih ocenah bo popravilo cevi stalo okoli pol milijarde dolarjev. Ameriški uradniki, seznanjeni z obveščevalnimi podatki, so zdaj dejali, da ni nikakršnih dokazov, da bi bila v to dejanje vpletena Rusija. 

Hkrati so povedali, da naj bi sabotažo izvedla skupina, ki naj bi jo najverjetneje sestavljali ukrajinski ali ruski državljani, lahko bi šlo tudi za državljane obeh držav, hkrati pa so poudarili, da pri tem niso sodelovali državljani ZDA ali Velike Britanije. 

Severni tok so uničili septembra lani z podvodno eksplozijo, kar so tedaj ameriški uradniki označili za sabotažo. Evropski uradniki pa so verjeli, da gre za operacijo, ki jo je podprla neka država. Tudi ameriški uradniki zdaj pravijo, da je za operacijo stala ena država. 

EPA

Lahko nova spoznanja poslabšajo odnose med Ukrajino in Nemčijo?

Eksploziv so podstavili s pomočjo izkušenih potapljačev, ki niso delali za vojsko ali obveščevalne službe, so dejali ameriški uradniki, ki imajo dostop do obveščevalnih podatkov. Je pa mogoče, da so bili storilci v preteklosti deležni posebnih urjenj. 

Povedali so tudi, da je še vedno veliko lukenj v podatkih, ki so jih do sedaj uspele pridobiti ameriške in evropske obveščevalne agencije. Dodali so, da pa bi lahko nove ugotovitve predstavljale prvo pomembno sled, ki bi lahko vplivala na zahodno koalicijo pri podpori Ukrajine. 

Vsak namig o ukrajinski vpletenosti, bodisi neposredni bodisi posredni, bi lahko vplival še posebej na odnose med Ukrajino in Nemčijo ter poslabšal podporo nemške javnosti, ki se je morala v luči solidarnosti sprijazniti z visokimi cenami energije. 

Nemčija še vedno vodi preiskavo sabotaže na plinovodih. Pred časom je nemški tožilec sporočil, da za zdaj ni dokazov, da bi za sabotažo stala Rusija. Sabotažo preiskujeta tudi Švedska in Danska. 

Prejšnji mesec je o sabotažah poročal tudi ameriški novinar Seymour Hersh, sicer pulitzerjev nagrajenec, ki je odgovornost pripisal ameriški vladi in njenim obveščevalnim službam. Skliceval se je na neimenovani vir, ki naj bi bil seznanjen z akcijo. Hersj je navajal, da je operacaijo načrtoval ozek krog ljudi, z njo pa da je bil seznanjen tudi ameriški predsednik Joe Biden. Ta je  sicer nekaj mesecev pred začetkom ruske invazije na Ukrajino javno dejal, da bo v primeru, če bo Rusija z vojsko vkorakala v Ukrajino, projekt Severni tok končan. Bela hiša je poročanje omenjenega novinarja označila za laž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta