Anton Rop na slovesnosti ob 20. obletnici največje širitve EU: Solidarnost je temelj za uspešno prihodnost Evrope

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da je za prihodnost Evrope ključno, da Ukrajina zmaga v vojni, zato pa da je treba Kijevu nuditi nadaljnjo podporo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu so danes obeležili dvajseto obletnico največje širitve Evropske unije. Med desetimi državami, ki so 1. maja 2004 vstopile v evropsko družino je bila tudi Slovenija. Poleg nje še Ciper, Malta, Češka, Slovaška, Madžarska, Poljska, Estonija, Latvija in Litva. 

Da to ni bilo le rojstvo večje unije, temveč rojstvo nove ere, je na slovesnosti povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "To je bila noč obljube, saj je Evropa obljuba, da so lahko vsi Evropejci krojači lastne usode. Evropa je tudi obljuba svobode, stabilnosti, miru in blaginje." 

Ursula von der Leyen je poudarila, da je za prihodnost Evrope ključno, da Ukrajina zmaga v vojni. 
EPA

Poudarila je, da je za prihodnost Evrope ključno, da Ukrajina zmaga v vojni, zato pa da je treba Kijevu nuditi nadaljnjo podporo. 

Na slovesnosti so v Evropskem parlamentu bili tudi tedanji premierji, predsedniki in zunanji ministri držav, ki so pred dvajsetimi leti vstopile v EU. Otroci iz deseterica držav, rojeni 1. maja 2004 so jim zastavljali vprašanja o pomembnosti EU. Slovenka Lejla Jevrić je nekdanjega slovenskega premierja Antona Ropa vprašala, kaj je največji simbol unije v Sloveniji. Odgovoril ji je, da solidarnost.

Borut Pahor, Romano Prodi in Anton Rop 1. maja 2004 ob vstopu Slovenije v EU. 
Robert Balen

"V Sloveniji smo imeli lani hude poplave, eno največjih naravnih nesreč. Uničene so bile ceste, infrastruktura, domovi. Evropska komisija se je odzvala hitro in odločno. Predsednica von der Leyen je obiskala Slovenijo in nam izrazila podporo in pomoč. Slovenija je doživela solidarnost EU. Kot so jo doživele številne druge članice in tudi druge države, tudi Ukrajina. Prepričan sem, da je solidarnost pomemben simbol, vrednota EU. Je temelj za uspešno prihodnost Evrope," je še odgovoril Rop. 

Roberta Metsola se je spomnila vstopa Malte v EU. 
EPA

Pridružitve Malte EU se je spomnila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "Prihodnost je bila kar naenkrat brezmejna, pomenila je varnost, priložnosti in blaginjo. Pomenila je vse," je povedala.

Pat Cox in Romano Prodi, ki sta bila leta 2004 na čelu Evropskega parlamenta in Evropske komisije, sta poudarila, da mora unija sprejeti nove članice. Na to pa mora biti po njunem mnenju pripravljena tudi Evropa.

Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta