Antonio Guterres obtožil Izrael zaostrovanja razmer na Zahodnem bregu

STA, A.L.
29.08.2024 08:40

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo obtožil Izrael, da dodatno zaostruje že tako eksplozivne razmere na Zahodnem bregu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Izrazil je zaskrbljenost zaradi obsežnih vojaških operacij na tem območju, kjer naj bi Iran po obtožbah Izraela širil "teroristično infrastrukturo", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Generalni sekretar ZN je globoko zaskrbljen zaradi dogodkov na zasedenem Zahodnem bregu, med katere sodijo izraelske obsežne vojaške operacije na območjih Dženina, Tulkarema in Tubasa. Zračni napadi so terjali žrtve in poškodovali civilno infrastrukturo," je povedal Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

"Omenjeni nevarni dogodki še zaostrujejo že tako eksplozivne razmere na zasedenem Zahodnem bregu in še naprej spodkopavajo tamkajšnjo Palestinsko upravo," je dodal Dujarric. Generalni sekretar ZN je pozval k takojšnji prekinitvi operacij in zahteval, da Izrael spoštuje mednarodno humanitarno pravo ter sprejme ukrepe za zaščito civilistov. Izraelske varnostne sile je pozval k čim večji zadržanosti in uporabi orožja le za zaščito življenj.

Na Zahodnem bregu ubilai še pet palestinskih borcev

Izraelske posebne enote so v sredo med kopenskimi in zračnimi napadi, ki še vedno potekajo na severu zasedenega Zahodnega brega, ubile najmanj 11 Palestincev, več kot 20 so jih ranili, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izraelska vojska je nato danes sporočila, da je na Zahodnem bregu ubila še pet palestinskih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V operacijah izraelskih sil sodelujejo pehota, brezpilotniki in ostrostrelci. Hkrati z buldožerji uničujejo infrastrukturo in onemogočajo dostop do mesta Dženin, spopadajo se z palestinskimi borci, pridržali so več iskanih oseb. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je medtem dejal, da ni seznanjen z načrti za evakuacijo civilistov na severu Zahodnega brega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelske sile so nedavno začele izvajati obsežne operacije na območju na severu okupiranega Zahodnega brega, pri čemer Izrael obtožuje Iran, da tam vzpostavlja "teroristično infrastrukturo". Šlo naj bi predvsem za območji Dženina in Tulkarema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta