Svetovni program za hrano po streljanju na njihovo vozilo ustavil gibanje osebja v Gazi

STA, A.L.
28.08.2024 22:33

Svetovni program za hrano (WFP) je do nadaljnjega ustavil gibanje svojega osebja v Gazi, potem ko so eno od njihovih vozil v torek na izraelski kontrolni točki zadeli streli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot so še navedli, to ni prvi primer napada na vozila ZN od začetka vojne med Izraelom in Hamasom.
Reuters

Vodja WFP Cindy McCain je opozorila, da gre za popolnoma nesprejemljiv incident, ki je ogrozil življenja ekipe WFP v Gazi, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je popolnoma nesprejemljivo in zadnji v vrsti nepotrebnih varnostnih incidentov, ki so ogrozili življenja ekipe WFP v Gazi," je dejala vodja WFP. V torkovem incidentu sicer ni bil nihče poškodovan.

Kot so sporočili pri programu WFP, je šlo za eno od njihovih vozil, ki se je s konvojem tovornjakov in humanitarno pomočjo vračalo z misije na mejni prehod Kerem Shalom. Čeprav so vozilo jasno identificirali in prejeli potrebna dovoljenja izraelskih oblasti za pot, so nanj streljali in ga večkrat zadeli, ko se je približalo kontrolni točki izraelskih obrambnih sil.

Po navedbah tiskovnega predstavnika generalnega sekretarja ZN Stephana Dujarrica je vozilo zadelo vsaj deset nabojev; pet na voznikovi strani, dva na sovoznikovi in trije na zadnji strani vozila.

"Ne razumemo razmišljanja tistih, ki streljajo na nas," je dejal Dujarric in opozoril na nejasnost toka informacij o gibanju konvoja, ki so bile posredovane izraelskim oblastem.

Kot so še navedli, to ni prvi primer napada na vozila ZN od začetka vojne med Izraelom in Hamasom. Maja letos je zaradi tankovskega ognja na jugu Gaze življenje izgubil uslužbenec ZN iz Indije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta