Aretiran voznik tovornjaka, ki je pozval k prvim protestom rumenih jopičev v Franciji

Kristina Božič
03.01.2019 15:13

Bruno Lefevre in Eric Drouet sta voznika tovarnjakov, ki sta oktobra na družbenih omrežjih opozorila na krivičnost novega davka na gorivo. Njun poziv je bil začetek gibanja Rumenih jopičev, ki širom Francije že osmi teden nadaljuje z zasedbami krožišč, cestninskih postaj in s protesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Francoska policija je v sredo zvečer aretirala in pridržala Erica Droueta, ko je bil ta na poti proti pariški aveniji Elizejske poljane. Tam je z drugimi protestniki, katerih razpoznavni znak so rumeni jopiči, želel prižgati sveče v spomin na vse poškodovane in ranjene v dosedanjih protestih. Odvetnik Erica Droueta je aretacijo označil za "popolnoma neupravičeno in arbitrarno". Policija je sporočila, da so ga pridržali zaradi organiziranja neprijavljenih protestov. Gre za drugo pridržanje v zadnjih treh tednih - na protestih v Parizu 22. decembra so Erica Droueta pridržali, saj naj bi imeli pri sebi nedovoljeno orožje - leseno palico. Zaradi tega mu bodo sodili junija. 
V sredo je policija neuspešno poskušala izprazniti nekatera krožišča, ki so jih okupirali protestniki v rumenih jopičih. Po posredovanju odvetnice Sophie Albert je policija odstopila od svojih namer na severu mesta Avignon. Predstavniki vlade so aretacijo podprli na čelu z ministrom za gospodarstvo Brunom Le Maireom. Protestniki v rumenih jopičih, ki opozarjajo na vse težje preživetje in vse večjo obubožanost vse več ljudi, ki jo ustvarja sedanji gospodarski sistem, pozivajo tudi k odstopu francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki ga vidijo kot prezirljivega do običajnih ljudi in popolnoma brez stika z resničnim življenjem večine prebivalstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta