Avstralijo je danes stresel najmočnejši potres po letu 1997

22.09.2021 08:21
Jugovzhod Avstralije je danes stresel močnejši potresni sunek magnitude 5,9. Žarišče, ki je bilo 10 kilometrov pod površjem, je imel v kraju Mansfield okoli 200 kilometrov severovzhodno od metropole Melbourne. Čutili so ga tudi v prestolnici Canberra in milijonskem mestu Sydney, poročajo tuje tiskovne agencije. Poročil o večji škodi zaenkrat ni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Po poročanju lokalnih medijev je potres zamajal številne stavbe in hiše ter v notranjosti pometal stvari z omar. "Zaenkrat ni nobenih poročil o kakšnih resnejših poškodbah ali čem hujšem, kar so zelo dobre novice," je sporočil avstralski premier Scott Morrison.

Iz Melbourna sicer poročajo o škodi na zgradbah, med drugim so poškodbe nastale na poslopjih v eni od nakupovalnih četrti. Na fotografijah je videti, kako zidaki ležijo na tleh.

EPA

Med poškodovanimi je tudi zgradba, v kateri je restavracija Betty's Burgers. "Imamo srečo, da v času potresa ni bilo nikogar v restavraciji," so zapisali na Facebooku.

Večina ljudi je bila sicer v času potresa, ki je območje stresel okoli 9. ure po lokalnem času, doma. V Melbournu namreč že osmi teden zapored velja ustavitev javnega življenja, s čimer želijo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa.

Župan Mansfielda, ki je v bližini žarišča potresa, Mark Holcombe je medtem povedal, da v mestu niso utrpeli škode. Jih je pa potres presenetil.

EPA

Geolog z univerze v Melbournu Mike Sandiford je Avstralce opozoril, da lahko pričakujejo še več sto popotresnih sunkov, pri čemer večine ne bodo občutili. Doslej so zabeležili štiri, ki so imeli magnitudo od 2,5 do 4,1.

Po ocenah novozelandske seizmološke mreže GeoNet je bil to najmočnejši potres na avstralski celini od leta 1997. Za razliko od Nove Zelandije so potresi v Avstraliji zelo redki. Po navedbah ameriškega seizmološkega urada USGS je bil to šele osmi potres v regiji z magnitudo nad 5,0 po letu 1973.

Potres je zmotil tudi jutranji program tamkajšnje televizije:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta