ZDA domov pošiljajo migrante s Haitija

20.09.2021 08:56
Ameriške oblasti so v nedeljo začele domov z letali pošiljati migrante s Haitija, ki so se utaborili v Teksasu. Tja so prišli peš iz Mehike. Gre za enega največjih in najhitrejših izgonov migrantov iz ZDA v zadnjih desetletjih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

V nedeljo je v Port-au-prince s tremi letali iz ZDA priletelo več kot 320 ljudi, v torek pa pričakujejo na Haitiju še šest tovrstnih letal. ZDA nameravajo izgnati skupaj 12.000 migrantov, ki so se utaborili v mestu Del Rio v Teksasu, potem ko so prečkali mejno reko. To naj bi opravili v tednu dni.

V prihodnjih dneh nameravajo povečati število poletov na najmanj šest na dan. Mesto Del Rio s 35.000 prebivalci leži okrog 230 kilometrov zahodno od San Antonia.

REUTERS

Nazadnje so ZDA tako pošiljale nazaj begunce s Haitija, ki so jih prestregli na morju leta 1992. Na veliko so včasih pošiljali nazaj tudi migrante iz Mehike, vendar po kopnem in bolj počasi.

Podoben izgon Haitijcev je v nedeljo napovedala tudi Mehika. Polete bodo izvajali s krajev blizu meje z ZDA, kjer je še več tisoč migrantov, ki čakajo na priložnost, da pridejo v ZDA. Haitijci se na pot proti ZDA odpravljajo preko Srednje Amerike peš, z avtomobili in avtobusi. Zadnji val je med drugim posledica velikega potresa na Haitiju sredi avgusta, pa tudi nestabilnosti po atentatu na predsednika Jovenela Moiseja. Haitijce, ki jih izganjajo iz ZDA testirajo za koronavirus, jim dajo hrano, vsak dobi tudi po 100 dolarjev gotovine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta