Avstrija naročila več kot 30 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19

STA, M.R.
10.02.2021 17:14
Avstrijska vlada je danes sklenila naročiti še dodatnih šest milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, večino od ameriške Moderne, nekaj pa tudi od francoske Valneve in ameriškega Novavaxa, je danes sporočil avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Skupno bo država z okoli 8,9 milijona prebivalci naročila 30,5 milijona odmerkov cepiva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrsta za cepljenje v dunajskem kongresnem centru.
Reuters

Dodatnih šest milijonov odmerkov je iz zalog EU, iz katerih lahko članice naročijo dodatne odmerke. Od tega bo 2,9 milijona odmerkov Moderne, ki bodo na voljo konec drugega letošnjega četrtletja. 1,2 milijona odmerkov, ki bodo dobavljivi konec leta, bo od Valneve, 1,9 milijona pa od Novavaxa. Skupno bodo dodatni odmerki stali 73 milijonov evrov.

Anschober je danes tudi zavrnil očitke, da bo Avstrija preveč odvisna od AstraZenecinega cepiva, ki je manj učinkovito proti južnoafriški različici virusa, razširjeni tudi v Avstriji. Kot je dejal, je večino, 11,1 milijona odmerkov, naročila pri ameriškem Pfizerju in nemškem BioNTechu.

Sicer je Avstrija naročila še 5,9 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, 2,5 milijona odmerkov cepiva podjetja Johnson&Johnson, tri milijone odmerkov CureVaca, 4,7 milijona Moderne, 1,9 milijona odmerkov Novavaxa, 1,2 milijona odmerkov Valneve in 200.000 odmerkov proizvajalca Sanofi. Skupno bo Avstrija za cepivo proti covidu-19 odštela 388,3 milijona evrov.

Avstrija je pri Pfizerju in BioNTechu naročila več kot 11 milijonov odmerkov cepiva. 
Reuters

Cepiva po oceni ministra ne bo preveč - če ga bo kaj ostalo, ga bodo lahko prodali naprej.

V Avstriji so po besedah Anschoberja proti covidu-19 doslej cepili 350.000 ljudi, med njimi jih je 100.000 prejelo že drugi odmerek cepiva. Od začetka pandemije so opravili enajst milijonov testiranj na novi koronavirus, trenutno jih opravijo okoli milijon testiranj na teden, od sobote celo 200.000 dnevno.

V državi, kjer so pred tremi dnevi zrahljali ukrepe proti pandemiji covida-19, sicer število novih okužb z novim koronavirusom znova narašča. V zadnjem dnevu so jih potrdili 1469. To je morda povezano z večjim številom testiranj za koriščenje storitev, pri katerih prihaja do telesnega stika. Največ, 283 novih primerov, so zabeležili v Spodnji Avstriji, sledijo avstrijska Štajerska z 269, Zgornja Avstrija z 213 in Dunaj z 203 primeri. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 124 novih okužb.

Za covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo 43 ljudi. Gre sicer le za podatke avstrijskega notranjega ministrstva, ne pa tudi ministrstva za zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta