Avstrijci strašijo: Na meji s Hrvaško 20.000 oboroženih migrantov

M.R.
06.11.2018 18:39

Mejo med Hrvaško in BiH naj bi skušalo prečkati več kot 20.000 migrantov, večinoma Pakistancev, ki želijo priti v Evropsko unijo. Njihov cilj naj bi bile Nemčija in skandinavske države, poroča avstrijski tabloid.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Migranti na mejnem prehodu Maljevac so en teden skušali prestopiti mejo. Potem jih je bosanska policija odpeljala v Veliko Kladušo.
Reuters

Avstrijski časopis Kronen Zeitung je objavil članek, v katerem trdi, da se na preboj meje med BiH in Hrvaško pripravlja več kot 20.000 migrantov, ki želijo v Evropsko unijo. Ta podatek naj bi dal oddelek za migracije na avstrijskem notranjem ministrstvu. 
In Avstrija je zaskrbljena, saj je mejni prehod Maljevac pri Veliki Kladuši od Avstrije oddaljen le 224 kilometrov. Morebiten uspešen preboj bi lahko za Avstrijo predstavljal nov val migrantov prek Avstrije, piše omenjeni časopis. 
"Oboroženi so. Skoraj vsi imajo nože," je dejal neimenovani vir z avstrijskega notranjega ministrstva. "Hrvaška policija se je skušala soočiti s to situacijo. A stvari so postale zaskrbljujoče. Ni več begunskih družin, skoraj ni več žensk med migranti. Okoli 95 odstotkov migrantov je mladeničev, ki želijo na silo prestopiti mejo v Veliki Kladuši. Vsi so oboroženi, en policist pa je že bil zaboden," je dodal vir. 
Večino beguncev po informacijah avstrijskega ministrstva predstavljajo Pakistanci, med njimi pa naj bi bili tudi Iranci, Alžirci in Maročani. Njihov cilj ni Avstrija, ampak Nemčija ali Skandinavija. Avstrija naj namreč ne bi bila več na dobrem glasu med njimi, še poročajo Avstrijci. 
Neimenovani vir naj bi za Kronen Zeitung še povedal, da Evropa ne želi pomagati Hrvaški, da pa je treba preprečiti preboj v Veliki Kladuši in ustaviti prihod na desettisoče migrantov. 
Na koncu pa so zapisali, da bi lahko pri vsem skupaj pomagale sile Frontexa, evropske mejne policije, ki bodo ta mesec prišle na mejo med Hrvaško in BiH.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta